FIOD houdt verdachten aan in onderzoek naar valsheid in geschrift

De FIOD heeft woensdag in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket 2 verdachten aangehouden en hun woning doorzocht. Daarbij is onder meer administratie in beslag genomen en ruim € 70.000 aan contant geld. De 49-jarige man en 42-jarige vrouw uit Den Haag worden verdacht van het plegen van valsheid in geschrift.

De verdachten - die een koeriersdienst voor de zakelijke branche exploiteren - hebben het vermoedelijk mogelijk gemaakt dat tientallen medewerkers van hun koeriersdienst opzettelijk onjuiste aanvragen verklaring arbeidsrelatie (VAR) hebben ingediend bij de Belastingdienst, om zo een VAR winst uit onderneming (VAR-wuo) te verkrijgen.

De VAR-wuo geeft, onder voorwaarden, aan de opdrachtgever volledige vrijwaring voor het inhouden van loonheffingen (loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zvw). Het voordeel van een VAR-wuo voor een zelfstandig ondernemer is dat door de opdrachtgever niets op zijn verdiensten wordt ingehouden. Voor wat betreft de inkomstenbelasting kan hij in aanmerking komen voor de ondernemersfaciliteiten (starters- en/of zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling). Daardoor is de netto opbrengst hoger dan wanneer hij de werkzaamheden in loondienst had verricht.

De Belastingdienst doet verder onderzoek naar op te leggen navorderings- en naheffingsaanslagen.