Timmermans en Slowaakse collega Lajčák kijken vooruit naar Voorzitterschap

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag in Slowakije gesproken met zijn ambtgenoot Lajčák. Nederland is de 1e helft van 2016 voorzitter van de EU, gevolgd door Slowakije in de 2e helft van het jaar. 'Het is goed om nu te overleggen, zodat we samen kunnen optrekken op de Europese agenda. Gezamenlijk kunnen we toewerken naar een succesvol voorzitterschap voor ieder van ons', aldus Timmermans.

Het overleg in Bratislava ging voorts over de situatie in Oekraïne, het Midden-Oosten, mensenrechten en modernisering van de diplomatie.

Timmermans refereerde aan de Nederlandse bijdrage aan het V4 Fonds voor het Oostelijk Partnerschap. Dat fonds richt zich op het versterken van democratie en maatschappelijk middenveld in de landen die aan de oostgrens van de EU liggen. De helft van het geld zal worden ingezet in Oekraïne.

Lajčák en Timmermans spraken over de situatie in Oekraïne, waarbij onder meer de gevolgen van de crisis voor de energiemarkt aan de orde kwamen. Slowakije is een belangrijk doorvoerland van Russisch gas dat via Oekraïne naar West-Europa gaat.

Timmermans plaatste in Bratislava kanttekeningen bij het aannemen van een omstreden grondwetswijziging die de introductie van het homohuwelijk verder bemoeilijkt. 'Ik maak me zorgen over de stigmatiserende werking van dit soort maatregelen. We moeten erop blijven aandringen dat ook Slowakije zich inzet voor gelijke rechten voor LHBT'ers', aldus de minister.

Timmermans plaatste zijn zorgen over de grondwetswijziging in breder Europees verband. 'Het Europese project is groter dan Brussel. Het bevordert een set normen en waarden waartoe ook verdraagzaamheid behoort.'

Op de jaarlijkse Slowaakse ambassadeursconferentie sprak de minister het diplomatieke corps toe over onder meer de Nederlandse ervaringen met moderne diplomatie. 'We zijn niet bang de deuren te openen en te laten zien hoe onze diplomaten de Nederlandse belangen in het buitenland vertegenwoordigen', aldus Timmermans.