Rutte: focus op werkgelegenheid

Werk is de absolute topprioriteit van het kabinet. 'Zolang 700.000 mensen werkloos zijn, is er voor ons heel veel werk te doen.' Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Goedemiddag. Zoals bekend is werk, herstel van werkgelegenheid en groei de absolute topprioriteit van dit kabinet. Dat is ook de reden dat ik samen met viceminister-president Lodewijk Asscher een werkbezoek heb afgelegd dat in het teken stond van werkgelegenheid, in Utrecht en op Schiphol. Het was goed om te zien hoe er in uiteenlopende sectoren - de luchtvaart, maar ook de specifieke ambachten, beroepen waar op zich heel weinig banen in zijn, maar die wel heel belangrijk zijn en waar ook veel werkgelegenheid... al met al opgeteld zo'n 50.000 banen... aanwezig zijn - wat er wordt gedaan om ervoor te zorgen dat werknemers ook daadwerkelijk aan het werk blijven. Het bezoek motiveert mij, het motiveert Lodewijk Asscher om ons uiterste best te doen om zoveel mogelijk Nederlanders aan het werk te hebben, aan het werk te houden en aan het werk te krijgen.

Daarom is het ook goed dat de Eerste Kamer deze week heeft ingestemd met de Participatiewet, de Invoeringswet op de participatiewet. Die wet vergroot de kans voor mensen met een beperking dat zij ook daadwerkelijk in de praktijk een baan vinden. Daarnaast is per 1 juli een groot aantal maatregelen in werking getreden, ook maatregelen die belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt. Zo krijgen werkgevers een tijdelijke premiekorting als ze bijvoorbeeld werkloze jongeren in dienst nemen. Onze focus blijft op werkgelegenheid gericht, want zolang er in Nederland 700.000 mensen werkloos zijn, is er ook voor ons als kabinet nog heel veel werk te doen.

Dan, we hebben de afgelopen periode een reeks concrete resultaten kunnen boeken op uiteenlopende terreinen. Denk aan de Wet werk en zekerheid, maar bijvoorbeeld ook de afspraken over het sociaal leenstelsel met partijen zodanig dat er ook zicht is op een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook op het gebied van de overheidsfinanciën zijn er positieve signalen. Zo concludeerde het Centraal Planbureau gisteren dat door de hervormingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd de overheidsfinanciën op lange termijn houdbaar zijn geworden, van een lange termijnhoudbaarheidstekort van ruim 4% naar een lange termijnoverschot.

Het werk gaat door. Volgende week kan er weer een belangrijke stap worden gezet als de Wmo wordt behandeld in de Eerste Kamer en natuurlijk hopen we dat die behandeling zal eindigen - maar dat gaan we afwachten - ook in steun voor dat wetsvoorstel. Het is belangrijk dat we deze hervormingen voor Nederland kunnen doorvoeren. We zijn er zeer voor gemotiveerd om de komende jaren te werken aan een sterker Nederland met gezonde overheidsfinanciën en een sterke economie met groeiende werkgelegenheid.

Dan is er ook nog heel veel werk te doen voor de mannen van het Nederlands elftal. Heel Nederland zal morgen meeleven met de wedstrijd tegen Costa Rica. Dat geldt zeker ook voor mij. U gaat mij natuurlijk vragen wat mijn voorspelling is. Die ga ik u geven. Nederland gaat winnen met zeker 2 doelpunten verschil, is mijn voorspelling, en ik wens iedereen heel veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd en het vervolgens vaststellen dat ik gelijk had.

Afgelopen week was daarom belangrijk. Want de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet. 'Die wet vergroot de kans voor mensen met een beperking dat zij een baan vinden.' Daarnaast is per 1 juli een groot aantal maatregelen in werking getreden, die ook belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt. Zo krijgen werkgevers een tijdelijke premiekorting als ze werkloze jongeren in dienst nemen.

De minister-president en minister Asscher hebben afgelopen woensdag een werkbezoek gebracht aan Schiphol en het Instituut voor Specialistisch Vakmanschap. Rutte vond het goed om te zien hoeveel wordt gedaan om ervoor te zorgen dat werknemers aan het werk blijven. Het bezoek motiveert het kabinet nog meer 'om zoveel mogelijk Nederlanders aan het werk te houden en aan het werk te krijgen', aldus Rutte op de persconferentie.

Andere resultaten

Het kabinet heeft de afgelopen periode ook een reeks andere concrete resultaten kunnen boeken, zoals de Wet Werk en zekerheid, maar bijvoorbeeld ook met de afspraken over het sociaal leenstelsel.

Rutte vindt het belangrijk dat deze hervormingen voor Nederland kunnen worden doorgevoerd. 'We zijn zeer gemotiveerd om de komende jaren te werken aan een sterker Nederland met gezonde overheidsfinanciën en een sterke economie met groeiende werkgelegenheid.'