Samenwerking onderwijs-bedrijfsleven efficiënter georganiseerd

De wettelijke taken van de kenniscentra in Nederland worden ondergebracht in één centrale organisatie. Op dit moment zijn er 17 verschillende kenniscentra, die elk een sector van het bedrijfsleven onder hun hoede hebben. De kenniscentra zijn verantwoordelijk voor het werven, erkennen en ondersteunen van leerbedrijven, waar (v)mbo-leerlingen terecht kunnen voor het praktijkdeel van hun opleiding. De nieuwe organisatie moet zorgen voor een efficiëntere afstemming tussen onderwijs en het regionale bedrijfsleven.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld. Het wetsvoorstel heeft tot doel de complexiteit voor mbo-scholen en bedrijfsleven te verminderen. Met de samenvoeging van de huidige kenniscentra tot één centrale organisatie wordt een maatregel uit het regeerakkoord uitgevoerd.

Alle huidige wettelijke taken van de kenniscentra worden belegd bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In de SBB werken het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het bedrijfsleven samen en maken zij onder andere afspraken over de vraag vanuit de arbeidsmarkt, de inhoud van de opleidingen en diploma-eisen.

Het kabinet wil dat de schakelfunctie tussen het middelbaar beroepsonderwijs en het regionale bedrijfsleven overeind blijft. Komende tijd wordt de nieuwe structuur nader uitgewerkt in overleg met het middelbaar beroepsonderwijs en met werkgevers- en werknemersorganisaties. De kenniscentra en de Stichting SBB maken samen afspraken over de overdracht van personeel en materiaal.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.