Timmermans spoort Mali aan tot voortvarende aanpak vredesproces

'Nederland investeert fors in Mali om het land te stabiliseren. Maar Malinezen moeten zelf ook in de toekomst van hun eigen land investeren. Ze moeten serieus werk maken van een inclusief onderhandelingsproces en van hervormingen van leger, politie en justitie.' Dat is de boodschap die minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) maandag heeft overgebracht tijdens een bezoek aan Mali.

Minister Timmermans op bezoek in Camp Castor

Nederland is al jaren een belangrijke partner voor Mali. Voorheen ging het vooral om ontwikkelingshulp, maar de relatie met Mali is uitgebreider en meer geïntegreerd geworden, onder meer door de bijdrage aan MINUSMA. 'We helpen graag, maar dat kan natuurlijk niet oneindig. Mali is aan zet om het vredesproces op gang te brengen', zegt Timmermans.

Het is niet alleen voor Mali van belang dat er meer stabiliteit komt, maar ook voor de omliggende regio en voor Europa. 'Internationaal terrorisme en criminele netwerken trekken zich niets aan van grenzen. Delen van de Sahel zijn een broedplaats geworden voor extremisme, een vrijplaats voor het opleiden van terroristen en een kruispunt van smokkelroutes. Daar moeten we iets tegen doen, ook voor onze eigen veiligheid', vindt Timmermans.

De minister bezocht maandagochtend het Nederlandse contingent van de VN-missie in Camp Castor in het noordelijk gelegen Gao. Nederland draagt met zo'n 450 mensen bij aan MINUSMA. De militairen richten zich vooral op het verzamelen van inlichtingen en het verwerken en analyseren daarvan voor de VN-missie. 'Onze mannen en vrouwen zijn hier hard aan het werk om de ogen en oren te zijn voor de missie. Daarmee leveren ze een concrete bijdrage aan meer stabiliteit in Mali en de regio', aldus Timmermans.

In de Malinese hoofdstad Bamako sprak Timmermans met zijn ambtgenoot Abdoulaye Diop over de veiligheidssituatie in het land en over het vredesproces. Diop sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse bijdrage aan de MINUSMA missie om het land in rustiger vaarwater te krijgen. Ook de VN is vol lof over de Nederlandse inzet, zo bleek uit een gesprek met Bert Koenders, hoofd van de VN-missie.

Na het bezoek aan Mali reist Timmermans door naar Senegal. Daar spreekt hij onder meer met de president en de minister van Justitie. Dit bezoek staat in het teken van veiligheid in en rond de Sahel en de veranderende relatie met Afrika.