Rutte: hard aan de slag met Wmo

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad gezegd dat het kabinet nu hard aan de slag gaat om de Wet maatschappelijke ondersteuning samen met de gemeenten tot een succes te maken.

Vanmorgen, u heeft een prachtige foto al kunnen zien in het avondblad NRC, een bezoek gebracht aan het Mauritshuis, met een kabinetsdelegatie. Grondige verbouwing en ik kan maar 1 ding zeggen, het is echt prachtig geworden. Het was een genoegen om de meesterwerken Het Meisje met de Parel, het Gezicht op Delft van Vermeer en natuurlijk het Puttertje maar ook het veel grotere De Stier van Potter, om dat weer te kunnen zien hangen. En ik raad eigenlijk, en ik richt me rechtstreeks tot Nederland, iedereen aan om daar te gaan kijken.

Vervolgens hebben we in de ministerraad kort gesproken over de stemming in de Eerste Kamer over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met de aanname van deze wet staat weer een belangrijke hervorming stevig op de rails en we gaan nu aan de slag om deze grote decentralisatieoperatie ook samen met de gemeenten, om die tot een groot succes te maken.

Verder gesproken over de hervorming van de studiefinanciering. We hebben daarvoor eerst gezocht naar breed draagvlak. De afspraken die we daarbij hebben gemaakt zijn nu ook in een gedegen wetsvoorstel gegoten. En dat betekent dat op termijn een bedrag vrijkomt voor investeringen in het hoger onderwijs, oplopend tot € 1 miljard. En ik denk dat dat van grote waarde is, omdat in het hoger onderwijs de kwaliteit behoorlijk is maar nog steeds hoger kan. Kortom, een belangrijke hervorming en ook op dit terrein is er voor het kabinet nog veel werk te verzetten.

Natuurlijk heb ik met jullie en iedereen woensdag met veel spanning gekeken naar de halve finale, wereldkampioenschap voetbal, tussen Nederland en Argentinië. Helaas, Nederland gaat niet naar de finale, maar de spelers van Oranje hebben net als in de voorgaande edities gevochten als leeuwen. Ik was in ieder geval razend trots op ons team. Ik denk dat heel Nederland de afgelopen weken heeft genoten, op het puntje van de stoel. Onder Louis van Gaal is er een prachtig toernooi gespeeld. We zijn nog niet klaar, want morgenavond gaan we er nog hard aan werken om in ieder geval de bronzen plak in de wacht te slepen, 3e te worden.

In de laatste ministerraad voor het zomerreces heeft het kabinet kort gesproken over de stemming in de Eerste Kamer over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 'Met de aanname van deze wet staat weer een belangrijke hervorming stevig op de rails', aldus Rutte.

Er is in de ministerraad ook gesproken over de hervorming van de studiefinanciering. De gemaakte afspraken daarover zijn nu in een wetsvoorstel gegoten. Studenten gaan iets meer bijdragen aan de kosten van hun opleiding, maar krijgen in ruil daarvoor beter onderwijs. Volgens Rutte is het 'een belangrijke hervorming, en ook op dit terrein is er voor het kabinet nog veel werk te verzetten'.