Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg

Als eerste mijn hartelijke dank aan alle partijen die het mogelijk hebben gemaakt dat we vandaag weer toegang hebben gekregen tot de crash site. Dit is belangrijk voor ons. We zijn ons ervan bewust dat de betrokken partijen hard hebben gewerkt om dit tot stand te brengen. 

Vandaag is het team van 70 Nederlandse en Australische experts voor het eerst aan het werk gegaan op de rampplek, waar 2 weken geleden vlucht MH17 neerstortte.

Onder leiding van de OVSE vertrok het team om 10 voor half 8 uit Donetsk. Ze zijn gereisd via de nieuwe, noordelijke route. Deze is gisteren ook door de verkenners gebruikt. De experts kwamen om half 12 aan op de rampplek. Na een korte toespraak van de commandant ter plaatse is een minuut stilte gehouden. Vervolgens zijn de experts meteen met hun werk begonnen.

Het is de experts vandaag gelukt om menselijke resten te bergen. Ook persoonlijke bezittingen zijn op de rampplek aangetroffen. Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend. Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht. Ik zal zo met kaartmateriaal de plek nader duiden.

De internationale politiemensen en experts werken op de rampplek via protocollen. Er zijn 2 rollen gedefinieerd. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen en het uitzetten van rasters.

In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd. Vervolgens wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd. De stoffelijke overschotten worden vanaf morgen in gekoelde wagens naar Charkov gebracht, de locatie van de luchtbrug met Nederland.

In Charkov staat een team van Nederlandse, Australische en Maleisische dvi-specialisten klaar om de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen na een 1e forensische scan zo snel mogelijk naar Nederland over te brengen.

Er is vandaag van 2 uur tot kwart over 4 gezocht door 30 experts in een raster van 5x5 meter. Zoals eerder gezegd is dit een consciëntieus proces. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn allen afzonderlijk verpakt en geborgen. Deze stoffelijke overschotten zijn met de ambulance van het team vervoerd naar Soledar, waar ze in een koelwagen worden bewaard.

Verder zijn er vele persoonlijke bezittingen veilig gesteld. Ook deze zijn allen separaat verpakt, in grote zakken verzameld en op de terugweg meegenomen door het team. Alles wordt nu zo snel mogelijk via Charkov naar Nederland gebracht. We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt.

De afgelopen 24 uur heeft het missieteam gezocht naar een nieuwe locatie, omdat de rampplek via het noorden makkelijker bereikbaar is. Die locatie is gevonden in de plaats Soledar. Deze basis zal de verbinding gaan vormen tussen de hoofdlocatie Charkov en het zoekveld bij de rampplek. Soledor ligt bijna 90 kilometer ten noordwesten van de rampplek.

Het repartiëringsteam zal in Soledar verblijven op een campus die de Oekraïense autoriteiten beschikbaar hebben gesteld. Er staat daar een school, een sportcomplex en een polikliniek waar we gebruik van kunnen maken. Vannacht zullen ongeveer 120 leden van het repartiëringsteam daar slapen, dit is inclusief het team dat vandaag op de rampplek heeft gewerkt.

Dat team wordt in Soledar opgevangen door een sociaal medisch team en krijgt morgen rust. Deze mensen hebben vandaag zwaar werk verzet en we zijn trots op hun doorzettingsvermogen en hun volharding. Ze realiseren zich dat ze met belangrijk werk bezig zijn en die verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders.

In het kader van de verdere opbouw van de missie, verwachten we morgen met 4 zoekteams van elk 20 experts te kunnen gaan zoeken. Zondag of maandag zullen we op de volledige sterkte komen van 5 teams en zijn we in 'full operation'. De komende dagen kunnen we indien nodig duikers inzetten en gebruik maken van sonar. Ook zijn er 2 speurhonden inzetbaar, en worden er nog 3 speurhonden ingevlogen. Natuurlijk is, zoals eerder gezegd, een bezoek aan de rampplek afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen met de OVSE en van de veiligheidssituatie.

Morgen gaan de internationale politiemensen en de forensisch experts vanuit Soledar weer naar de rampplek om te zoeken en te bergen. Het is nog niet mogelijk om aan te geven wanneer alle werkzaamheden op de rampplek klaar zijn. Dat hangt af van de omstandigheden en wat we aantreffen. De verwachting is dat we zeker nog enkele weken bezig zijn.

Zoals gezegd ben ik dankbaar dat de betrokken partijen het mogelijk hebben gemaakt om de rampplek te bezoeken. Ik hoop dat we ook de komende dagen onder leiding van de OVSE deze samenwerking voort kunnen zetten.