Steun in rug voor identificatieteams MH17-slachtoffers

Specialisten uit verschillende landen, onder wie experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing, zijn nog steeds met man en macht bezig stoffelijke resten van vlucht MH17 te identificeren. Dat gebeurt sinds 23 juli, direct na aankomst van de 1e 40 lijkkisten op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hollandsche Rading. Emotioneel gaat het om zwaar en ingrijpend werk, maar de mensen die dit doen krijgen per post veel steunbetuigingen. En dat doet die specialisten goed.

'Dapper en moedig om zo'n zware taak te gaan uitvoeren', staat er op 1 van de vele berichten. Of 'heel veel sterkte en succes bij het identificeren en herenigen van MH17 slachtoffers met hun nabestaanden'.

Uniek

Kaarten, bloemen, knuffels, gedichten en brieven met persoonlijke woorden van onbekende mensen uit het hele land. De steunbetuigingen om hen, die zich bezighouden met de identificatie een hart onder de riem te steken, hangen op een speciaal scherm. Elke keer als de onderzoekers er langslopen weten zij zich gewaardeerd. 'Het is echt heel mooi om te zien dat mensen zo meeleven. Het gebeurt zelden of nooit dat we kaarten, koekjes en bloemstukken krijgen. Dat is echt uniek', aldus Arie de Bruijn, hoofd LTFO. 'Men ervaart het echt als een steun in de rug.'

Dank van nabestaanden

Nabestaanden lieten zich, ondanks al hun verdriet, ook niet onbetuigd. Tijdens de ceremonies op Vliegbasis Eindhoven bedankten zij persoonlijk of gaven applaus nadat er tientallen lijkkisten door militaire draagploegen naar rouwwagens waren gedragen. 'De personen die in het onveilig rampgebied in de felle zon, bij hoge temperaturen hebben gewerkt, zijn niet door ons (nabestaanden) begroet of bedankt', laat 1 van hen weten. Namens een deel van hen doet hij dat schriftelijk alsnog: 'Namens ons heel hartelijk bedankt!! De mensen die achterblijven in Oekraïne wensen wij veel succes en hopen dat hun inzet lonend mag zijn. Bedankt allemaal!!'

Ceremoniële ontvangst Abbott

De Australische premier Tony Abbott is vandaag in Nederland om te praten over de afwikkeling van de vliegramp in Oekraïne. Nederland en Australië werken hiervoor intensief samen. Zo vormden zowel een Australisch als een Nederlands militair vliegtuig een luchtbrug om stoffelijke resten uit Oekraïne naar Nederland te vliegen. Ook werken beide landen samen in het identificatietraject. Abbott werd vanmorgen met militair ceremonieel ontvangen op het Plein in Den Haag.