Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

Minister-president Rutte, minister Hennis en staatssecretaris Van Rijn hebben vrijdag deelgenomen aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vond plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Premier Rutte (rechts) herdenkt de slachtoffers van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië bij het Indisch monument in Den Haag. Naast hem staatssecretaris Van Rijn (VWS).

Op Facebook beschreef de minister-president het belang van de jaarlijkse herdenking. En ook wat deze herdenking voor hem persoonlijk betekent: 'We denken aan de mensen die de oorlog in Zuidoost-Azië meemaakten. Ik denk ook aan mijn vader die in de jaren 30 als jonge jongen naar Nederlands-Indië vertrok, niet wetend dat daar zo'n verschrikkelijke oorlog zou uitbreken. Hij kwam in een Jappenkamp terecht en verloor zijn toenmalige vrouw. Voor veel mensen is de oorlog van toen nog dagelijks realiteit. Daarom zijn herdenkingen zo ontzettend belangrijk.'

Kranslegging

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst legde Rutte samen met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument.

Door de capitulatie van Japan kwam 69 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties legden een krans. Voorafgaand daaraan werden voordrachten gehouden. De Residentie Bach Ensembles en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' verzorgden dit jaar de muzikale omlijsting. De ceremonie werd afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.