Nederlandse NAVO Speciaal Vertegenwoordiger ‘Vrouwen, Vrede en Veiligheid’

Secretaris-Generaal Rasmussen van de NAVO is voornemens de Nederlandse diplomate Marriët Schuurman te benoemen tot NAVO Speciaal Vertegenwoordiger voor ‘Vrouwen, Vrede en Veiligheid’. Schuurman zal de Noorse Mari Skåre opvolgen. Binnen de NAVO wordt zij verantwoordelijk voor uitvoering van de VN-Veiligheidsraadresolutie 1325. Deze ziet toe op de rol van vrouwen tijdens en na gewapende conflicten.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken): ‘Nederland hecht veel belang aan de uitvoering van resolutie 1325. Ook in internationale vredesmissies moet er serieuze aandacht komen voor de rol van vrouwen in gewapend conflict. De NAVO Speciaal Vertegenwoordiger moet daaraan een nieuwe impuls geven.’

Vrouwen zijn extra kwetsbaar in gewapend conflict. Resolutie 1325 roept de VN en de lidstaten dan ook op de kracht van vrouwen in conflictgebieden te mobiliseren en hen meer zeggenschap te geven in de politieke dialoog, vredesprocessen en wederopbouw. Daarnaast roept de resolutie ertoe op vrouwen beter te beschermen, onder andere tegen seksueel geweld.

Marriët Schuurman is op dit moment de Nederlandse ambassadeur in Macedonië. Eerder werkte zij als diplomaat in Moskou, Lusaka en Khartoum. Zij studeerde internationaal recht, Frans en Russisch.