Gezamenlijke aanzet tot een vernieuwd lokaal bestuur

De economische crisis, de stagnerende woningmarkt, de vergroting van taken en verantwoordelijkheden in het sociaal domein hebben stuk voor stuk een grote invloed gehad op wat de samenleving verwacht van de lokale democratie en bestuur. Het vraagt een goede wisselwerking tussen verschillende spelers binnen gemeenten, zoals raadsleden, burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers. De verenigingen van deze beroepsgroepen hebben met elkaar en het ministerie van BZK in Vught een start gemaakt wat de nieuwe taken betekenen voor de gemeentelijke organisatie.

De bestuurders van Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Genootschap van Burgemeesters, Wethoudersvereniging, Vereniging van Griffiers, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Raadslid.Nu en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deden dit omdat ze zien en voelen dat de buitenwereld meer glans heeft dan eigen gemeentelijke wereld. De buitenwereld vraagt een lokale democratie met een andere kleur. Een lokale democratie die energie geeft, die in deze tijden van transitie en transformatie en digitalisering een nieuwe lokale besturing nodig heeft. De vraag kan en mag daarom ook zijn: hoe sluiten wij aan bij de buitenwereld?

Naar aanleiding van deze vraag is afgesproken gezamenlijk op weg te gaan naar nieuwe en aanvullende vormen van democratie en werkwijzen voor het lokaal bestuur. Rode draad in de afspraken van Vught is dat de bestuurders in de lokale democratie niet met de oplossingen komen, maar met elkaar vragenderwijs op zoek gaan naar nieuwe wegen en antwoorden.

Bestuurders versterken lokale democratie in Vught