Nieuwe steun voor waterprogramma Myanmar

Nederland gaat de komende jaren meer bijdragen aan de ontwikkeling van watermanagement in Myanmar (ook bekend als Birma). Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt extra geld beschikbaar voor kennisuitwisseling, capaciteitsopbouw en het aanstellen van een Nederlandse watercoördinator.

Dat maakte zij bekend na een lunch met de Myanmarese president U Thein Sein, die voor een tweedaags bezoek in Nederland is om de bilaterale handelsbetrekkingen aan te halen.

Nederland en Myanmar werken al enkele jaren samen op het gebied van watermanagement. Zo is het Dutch Risk Reduction team sinds januari dit jaar bezig met een strategische delta studie in Myanmar om te zoeken naar oplossingen om overstromingen in de toekomst te voorkomen. Met deze nieuwe bijdrage van 3 miljoen euro zullen onder meer modellen voor watermanagement worden ontwikkeld en trainingen worden gegeven aan Myanmarese ambtenaren. Ploumen: ‘Myanmar heeft grote behoefte aan hulp bij watermanagement. Het land behoort tot de landen die de afgelopen jaren het zwaarst getroffen zijn door waterrampen. Onze experts en bedrijven hebben de juiste kennis in huis om het land te helpen’.

Gisteren zat minister Ploumen samen met president Thein Sein een ronde tafelgesprek met CEO’s uit het Nederlandse bedrijfsleven voor. Ook sprak zij met de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken, Wanna Maung Lwin. Ze benadrukte in haar gesprekken het belang van verdere democratische hervormingen, respect voor mensenrechten en een duurzaam bestand van de regering met de verschillende gewapende groeperingen in het land. ‘Myanmar heeft in korte tijd een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt van dictatuur naar meer democratie. Maar het is een pril begin. Het is belangrijk dat de regering alle bevolkingsgroepen bij het proces betrekt en de rechten van minderheden beschermt’, aldus de minister.

Ploumen bezocht Myanmar vorig jaar met een bedrijvendelegatie om de handelsbetrekkingen te stimuleren en opende toen een handelskantoor in Yangon. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in Myanmar liggen vooral op het gebied van water, infrastructuur en agrifood.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu bracht in mei 2013 en afgelopen juni een bezoek aan Myanmar om de samenwerking op het gebied van water verder te versterken.