Persconferentie na ministerraad 12 september 2014

Rutte:
Vandaag in de ministerraad gesproken over allerlei onderwerpen, ook in de aanloop naar Prinsjesdag en uiteraard uitvoerig gesproken over de internationale en de geopolitieke situatie.

Ik wil daar in het bijzonder iets zeggen over uiteraard MH17. Uw weet, er is ons alles aan gelegen om weer toegang te krijgen tot het rampgebied. We willen daar het werk kunnen afmaken dat we helaas door de onveilige situatie ter plaatse moesten onderbreken begin augustus. Dat zijn we aan de nabestaanden verplicht, maar ik denk dat heel Nederland het zo voelt. We willen verder zoeken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen.

En ook het onderzoek naar de toedracht en de schuldigen is gebaat bij toegang tot het gebied zelf. We trekken daarbij voortdurend samen op met onze internationale partners: de Maleisiërs, de Australiërs, ook Oekraïne en de waarnemers van de OVSE. Dat gebeurt bijna letterlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat gemonitord wordt, de omstandigheden om te kijken of het mogelijk is om de repatriëringsmissie weer te hervatten.

Nu is er een ontwikkeling, want vorige week is er een staakt-het-vuren overeengekomen, zoals u weet. Dat is van kracht geworden in Oost-Oekraïne. Dat is op zichzelf ook een hoopvolle ontwikkeling. Maar tegelijkertijd moet je vaststellen dat de veiligheidssituatie rond de crashsite nog steeds fragiel is. We kunnen daar onze mensen echt alleen aan het werk zetten als de situatie dat mogelijk maakt, als het verantwoord is. En dat is de opvatting van Nederland, maar ook van de Australiërs en de Maleisiërs. Niettemin, we willen geen enkele gelegenheid onbenut laten om te kunnen terugkeren. Daarom hebben we besloten om naast de ruim 15 mensen die al aanwezig zijn in Charkov, om de groep daar met nog eens 30 mensen uit te breiden.

U weet, Charkov is nog Oekraïens gebied, maar wel heel dichtbij de plek bij het separatistisch gehouden gebied van Oekraïne waar dus ook de crashsite zich bevindt. En zoals u weet, behalve deze uitbreiding met nog eens 30 mensen in Charkov is ook het hoofd van de missie, de heer Aalbersberg, inmiddels weer in Oekraïne aanwezig.

Ik kan u geen garantie geven dat we toegang krijgen tot de rampplek. Ik wil ook geen valse hoop wekken. Maar ik wil u wel zeggen: laat er geen twijfel over bestaan, als we op de rampplek kunnen werken, dan zullen wij dat ook meteen weer gaan doen. We zetten nu alles in het werk om te kunnen terugkeren. Met deze opschaling zijn we ook op alle mogelijkheden voorbereid, als de mogelijkheid zich voordoet dan kunnen we heel snel handelen. Maar ik herhaal nogmaals, er is geen garantie dat dat ook gaat lukken. Dat zal echt ook de komende dagen, de komende week heel scherp bekeken worden aan de hand van de veiligheidssituatie.