Nederland behaalt 5e plek bij internationale Open Overheid prijs

Nederland heeft met MijnWOZ (van de gemeente Tilburg) de 5e plaats behaald bij de Open Government Awards. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt tijdens de bijeenkomst van het Open Government Partnership in New York. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was aanwezig om zich namens het kabinet met andere regeringsleiders, zoals president Obama (VS), in te zetten voor open, meer transparante overheden.

De Open Government Award 2014 ging naar Denemarken, waar in elke gemeente een ouderenraad formele invloed heeft op de lokale besluitvorming. Bij dit project is nadrukkelijk aandacht voor digitalisering en het betrekken van ouderen hierbij.

De Nederlandse inzending, MijnWOZ, is een initiatief van de gemeente Tilburg; huiseigenaren krijgen online meer inzicht in de opbouw van de WOZ-waarde van hun huis. De kenmerken die de gemeente hiervoor gebruikt kan de huiseigenaar ook inzien. Opvallend is dat de huiseigenaar deze kenmerken direct online kan wijzigen als deze niet correct blijken. Hierdoor heeft MijnWOZ geleid tot meer inzicht en begrip bij burgers en tot ongeveer veertig procent minder bezwaren.

In Nederland is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met andere overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties aan de slag om de openheid van de overheid te verbeteren, waarbij burgers meer kansen krijgen om mee te denken over overheidsbeleid. “Nederland heeft internationaal gezien een voortrekkersrol als het gaat om open overheid”, zegt minister Plasterk van BZK. “Dit najaar worden er nog meer maatregelen genomen om de beschikbaarheid van open data en het gebruik hiervan door burgers en bedrijven te stimuleren. Kijk naar MijnWOZ, als je als overheid open staat voor de ideeën van mensen verbetert dit de dienstverlening enorm.”