Staatssecretaris Klijnsma wil snel plan van aanpak

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Jan van Zijl, voorzitter van MBO Nederland, gaat onderzoeken welke kansen en mogelijkheden er in Oost-Groningen benut kunnen worden om meer mensen in deze arbeidsmarktregio aan het werk te helpen. Dit is de belangrijkste uitkomst van het gesprek dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanmorgen in Winschoten voerde met gedeputeerde Yvonne van Mastrigt, wethouders van de betrokken gemeenten en Roeland van der Schaaf, voorzitter van de arbeidsmarktregio Groningen.

Het gebied telt relatief veel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en kampt tegelijkertijd met een structureel hoge werkloosheid. Met de inwerkingtreding van de Participatiewet, die beoogt deze mensen zoveel mogelijk in reguliere banen aan de slag te helpen, ziet Oost-Groningen zich voor een zware opdracht geplaatst.

Staatssecretaris Klijnsma heeft vanmorgen tijdens het bestuurlijk overleg in Winschoten aangegeven dat zij de commissie daar waar mogelijk ondersteuning wil bieden en de bevindingen van de onderzoekers 'bloedserieus' zal nemen. Daarmee geeft staatssecretaris Klijnsma tevens gehoor aan de onlangs aangenomen motie (Samsom/Slob/Van der Staaij), waarin de regering wordt opgeroepen om initiatieven die de werkgelegenheid in de regio op peil houden maximaal te ondersteunen.

Het is de bedoeling dat de commissie direct aan de slag gaat, zodat de resultaten in de 1e helft van 2015 bekend kunnen worden gemaakt. Afgesproken is dat er binnen 3 maanden een tussenrapportage moet liggen. De commissie moet een samenhangend en langjarig plan van aanpak ontwikkelen, waarmee de inwoners een reëel uitzicht op ontwikkeling wordt geboden.

Tijdens het bestuurlijk overleg met Klijnsma is ook uitvoerig stilgestaan bij de SW-bedrijven. “Een geïntegreerde en intensieve samenwerking tussen de gemeenten en de sociale werkvoorziening is onontbeerlijk om weer tot een gezond toekomstperspectief te komen”, aldus Klijnsma.

In de bespreking met provinciebestuurder Van Mastrigt en de betrokken wethouders heeft de staatssecretaris ook de aandacht gevestigd op de financiële middelen om de werkgelegenheid in het gebied te bevorderen. Bij de verdeling van de nieuwe bijstandsbudgetten die eerder deze week bekend is gemaakt, wordt ook rekening gehouden met regionale omstandigheden. Terwijl het budget landelijk met bijna 4% afneemt, gaan de gemeenten in Oost-Groningen er gezamenlijk ruim € 1 miljoen op vooruit.

Voor de financiering van een intersectoraal provinciaal sectorplan is € 22 miljoen beschikbaar, voor een regionaal sectorplan Zorg is € 7 miljoen al toegezegd. Eenzelfde bedrag aan ESF-middelen is vanuit Europa voor Groningen voorhanden om onder meer de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken samen met de Provincie Groningen nog eens € 40 miljoen uitgetrokken voor versterking van de economische structuur in het gebied.

Jetta Klijnsma: “Vanuit het rijk en de provincie zijn dus al middelen beschikbaar gesteld voor het gebied. We wachten nu de resultaten van de commissie Van Zijl af en bekijken dan wat er aanvullend nog moet gebeuren. We laten Oost-Groningen niet in de steek.”