Nederland gaat meer bijdragen aan waarnemingsmissie Oost-Oekraïne

Nederland gaat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) extra steunen, zodat er meer monitors aan de slag kunnen in Oost-Oekraïne. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) trekt € 1,88 miljoen extra uit voor de waarnemingsmissie. Daarmee komt de totale bijdrage op iets meer dan € 2,8 miljoen. Daarnaast beziet Nederland of extra monitors kunnen worden aangeboden voor deze civiele monitoringsmissie.

Onlangs werden in Minsk afspraken gemaakt over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Dat bestand moet worden gecontroleerd door de OVSE. Om deze taak uit te kunnen voeren, heeft Zwitserland, als huidige OVSE-voorzitter, om meer waarnemers en meer materiële en financiële steun gevraagd.

Timmermans: ‘Het is van groot belang dat de OVSE in staat wordt gesteld om de naleving van het staakt-het-vuren adequaat te monitoren. Daarvoor is extra capaciteit nodig. Nederland levert daar graag een bijdrage aan.’

De burgerbevolking in het oosten van Oekraïne lijdt zwaar onder de gevechten. ‘Het is voor hen cruciaal dat de gevechten stoppen’, zegt minister Timmermans. Voor Nederland is rust in het gebied van bijzonder belang, ook omdat de repatriëringsmissie inzake MH17 niet kan werken zolang er wordt gevochten.