Opstelten: vlag uit voor 100% pingebied Kijkduin

De Haagse badplaats Kijkduin is sinds woensdag officieel een 100% pingebied. Bij alle ondernemers in de wijk kan met de pinpas worden betaald. Geen enkele winkelier zal daarvoor een toeslag in rekening brengen bij consumenten, ook al gaat het om een klein bedrag. In het kader van de Week van de Veiligheid heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie - samen met burgemeester Van Aartsen van Den Haag - in het winkelcentrum de vlag gehesen om het 100% pingebied te markeren in Kijkduin.

Dit jaar luidt het thema van de Week van de Veiligheid: 'Minder cash, wel zo veilig'. De aanwezigheid van cash vergroot immers de onveiligheid; zowel voor de winkelier als voor de klant. Door het gebruik van cash te ontmoedigen en de juiste alternatieven aan te bieden, wordt het minder aantrekkelijk voor criminelen om overvallen te plegen. In Kijkduin hebben de ondernemers dit volgens minister Opstelten perfect begrepen en hij feliciteerde de voorzitter van de winkeliersvereniging hiermee. In totaal zijn er in Nederland nu 17 officiële 100% pingebieden.

Het aantal pinbetalingen is de laatste jaren in Nederland gestegen naar ruim € 2,6 miljard in 2013. Toch wordt bijna 60% van de aankopen contant betaald. Vooral kleinere bedragen worden vaak nog cash afgerekend. Minister Opstelten opende maandag dan ook de Week van de Veiligheid met een contactloze pinbetaling. Voor een bedrag tot € 25 hoeft dan niet meer de pincode te worden ingetoetst, waardoor het voor klanten nog makkelijker wordt om kleine bedragen veilig te pinnen.

Verder was in Kijkduin ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanwezig om het pinnen te promoten. Kijkduin kent als badplaats relatief veel horeca, waar ook steeds meer gepind kan worden. Volgens KHN-directeur Lodewijk van der Grinten is de horeca bezig met een inhaalslag en is sprake van een flinke toename van het aantal pintransacties en pinautomaten in de horeca.

In 2013 hebben ruim 190 miljoen pintransacties plaatsgevonden in de horeca. Dat is een stijging van 24% ten opzichte van 2012. Dit is een sterkere toename dan het totaal aantal pinbetalingen, dat in 2013 met 7,5% steeg naar € 2,6 miljard. Het aantal betaalautomaten in de horeca is toegenomen met ruim 18% richting de 40.000 terminals in 2013.

Minister Opstelten en directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland in Kijkduin.