Laatste 6 kandidaten voor Mensenrechtentulp bekend

De 6 laatste kandidaten voor de Mensenrechtentulp 2014 zijn bekend. De internationale jury onder leiding van de voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de Vrijheid van Meningsuiting, Frank La Rue, gaat aan de slag om de voordrachten te beoordelen en de minister van Buitenlandse Zaken te adviseren.

De 3 publieksfavorieten na de stemronde via humanrightstulip zijn: YASunidos (Ecuador), Chidi Odinkalu (Nigeria) en Euromaidan SOS (Oekraïne). Er werd 60.000 keer gestemd op de in totaal 30 genomineerden. Dat is een nieuw record voor de stemronde voor de Mensenrechtentulp.

Naast de publieksfavorieten zijn er 3 wildcards uitgereikt. Deze gingen naar International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI), Elena Klimova (Rusland) en Mideast Youth.

De jury bestaat naast voorzitter Frank La Rue uit professor Barbara Oomen, de Keniaanse schrijver en activist Binyavanga Wainaina, de Georgische advocate Tamar Chugoshvili en de Pakistaanse activist Shahzad Ahmad. De minister kiest vervolgens de winnaar.

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs voor mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. De winnaar ontvangt op 9 december een bronzen beeldje en een prijs ter waarde van € 100.000 uit handen van de minister.