'Samen ebola indammen'

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking juicht de landelijke actie van de samenwerkende hulporganisaties SHO van harte toe.

Ploumen: 'Ebola ontwricht hele samenlevingen. Allereerst worden uiteraard besmette mensen en hun gezinnen keihard geraakt door het virus. Maar de ziekte grijpt nog veel dieper in. Dorpen en steden dreigen volledig geïsoleerd te raken. Om verdere verspreiding en ineenstorting te voorkomen is ieders inzet nodig: die van de betrokken regeringen, de internationale gemeenschap, het kabinet, bedrijfsleven, hulporganisaties én burgers. Samen kunnen we de ziekte indammen, en de bevolking van Liberia, Sierra Leone en Guinee weer een toekomst bieden. Daarom is deze landelijke actie hard nodig. Ik reken erop dat ook ditmaal Nederlanders zich van hun beste kant laten zien.'

Het kabinet heeft tot nu toe ruim € 35 miljoen beschikbaar gesteld om de ebola epidemie te bestrijden. Daarnaast vertrekt morgen het marineschip de Karel Doorman met hulpgoederen naar de regio. Dit transport is een samenwerking van de Nederlandse regering en de Europese Commissie.