Vaker op bezoek in India om handel te bevorderen

Nederlandse bewindslieden zullen voortaan vaker op bezoek gaan in India om de handel te bevorderen. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat woensdag in New Delhi afgesproken met de Indiase minister voor handel en industrie, Nirmala Sithraman. Het is de bedoeling dat in elk geval ieder jaar een lid van het kabinet naar India reist, het liefst vergezeld door een handelsmissie.

Daarnaast is overeengekomen dat er regelmatig overleg zal zijn tussen Nederland en India over het bevorderen van handel en investeringen. Op die bijeenkomsten zal ook worden gekeken naar het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen beide landen. ‘Het is mooi dat we dit kunnen afspreken, omdat we hiermee echt handen en voeten geven aan onze samenwerking’, aldus minister Ploumen, die met een handelsmissie in India is. ‘Door elkaar regelmatig te bezoeken houden we de banden warm en de deuren open, iets waar ondernemers van kunnen profiteren.’

Ploumen ziet veel kansen voor Nederlandse ondernemers sinds afgelopen mei premier Modi aantrad in India. Hij werkt aan economische hervormingen en daarmee aan groei en banen. De verwachting is dat de Indiase economie de komende tijd jaarlijks met ruim 6% blijft groeien en dat de middenklasse toeneemt. ‘Dat is een prachtige afzetmarkt, waar voor Nederlandse bedrijven nog veel te winnen is’, vindt Ploumen. Tijdens de handelsmissie werden in totaal 8 contracten met Indiase partners ondertekend en een contract aangekondigd, gezamenlijk ter waarde van ruim € 250 miljoen. Het gaat onder meer om bedrijven die actief zijn in de ict, waterzuivering, landbouw en gezondheidszorg. Momenteel bedraagt de jaarlijkse handel met India ruim € 5,8 miljard.

Ploumen sprak tijdens haar bezoek aan New Delhi met de Indiase ministers van Handel en Vrouwen- en Kinderzaken. In de gesprekken ging het onder meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Ploumen: ‘Vrouwen en kinderen profiteren nog te weinig van de economische groei in India. Het is van groot belang dat kinderarbeid wordt teruggedrongen en dat de positie van vrouwen verbetert. Bedrijven hebben hier ook een verantwoordelijkheid, naast de regering.’ Nederland zet zich actief in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in India. Zo is er een structurele dialoog met de Indiase regering over dit onderwerp en spreekt de Nederlandse ambassade regelmatig met Nederlandse bedrijven in India over hun mvo-beleid. Ook werkt de ambassade samen met het Indiase Centre for Responsible Business aan een toolkit die bedrijven moet helpen maatschappelijke risico’s in hun toeleveringsketens te minimaliseren.