Koenders bezorgd over ontwikkelingen Jeruzalem

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de opgelopen spanningen in Jeruzalem. ‘De-escalatie in woord en daad is dringend nodig’, aldus de minister vrijdag.

De afgelopen weken vond in Jeruzalem een aantal aanslagen plaats en kwam de Israëlische regering met plannen tot uitbreiding van illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Koenders: ‘Ik roep partijen met klem op zich te onthouden van contraproductieve stappen, provocaties en retoriek die verdere escalatie in de hand werken.’

Lieberman, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, feliciteerde eerder deze week minister Koenders in een telefoongesprek met zijn nieuwe functie. Koenders benadrukte in dat gesprek het belang om met elkaar in gesprek te blijven. ‘Het is belangrijk dat de kalmte wordt bewaard en weer met elkaar gepraat wordt, op het hoogste niveau’, aldus Koenders, die binnenkort ook met zijn Palestijnse ambtsgenoot zal spreken.

‘Een hoopvol feit is dat Israël gisteren voor het eerst sinds 2007 handelsverkeer heeft toegelaten van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever’, zegt Koenders. Het ging om 8,5 ton komkommers, die via de door Nederland gefinancierde containerscanner bij Kerem Shalom de grens overgingen. ‘De handel in landbouwproducten is een 1e stap en hopelijk een opmaat naar meer’, stelt Koenders.

Nederland heeft altijd aangedrongen op het bevorderen van de handel tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. ‘Uiteindelijk moeten de grenzen van Gaza open voor al het handelsverkeer met inachtneming van de veiligheidszorgen van Israël’, aldus Koenders.