Koenders overlegt met Britse minister Hammond

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag in Den Haag overleg gehad met zijn Britse ambtsgenoot Hammond. De 2 bewindslieden spraken over de nasleep van de ramp met vlucht MH17, de spanningen in het oosten van Oekraïne en over Europa. Na afloop van het overleg werd onderstaande, gezamenlijke verklaring afgelegd.

‘Wij willen graag ons diepste medeleven betuigen met al diegenen die familie en vrienden hebben verloren als tragisch gevolg van het neerhalen van vlucht MH17. Wij zijn verheugd dat de rampplek nu dankzij bemiddeling door de OVSE toegankelijk is, zodat stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers gerepatrieerd kunnen worden. Wij roepen alle betrokkenen op zich tot het uiterste in te spannen om volledige, veilige en onbeperkte toegang tot de rampplek te waarborgen. Het is essentieel dat de repatriërings-, bergings- en onderzoekswerkzaamheden kunnen worden afgerond.

De laatste berichten over troepen en zware wapens die het oosten van Oekraïne zijn binnengereden, vervullen ons met grote zorg. Alle partijen dienen de akkoorden van Minsk ten uitvoer te leggen en zich te onthouden van acties die tot verdere escalatie kunnen leiden.

Wij dringen er bij Rusland op aan blijk te geven van zijn oprechte inzet voor een duurzame politieke oplossing voor de aanhoudende crisis, onder meer door alle wapens en buitenlandse strijders die onder Russische controle staan uit Oekraïne terug te trekken en de controle over de internationale grens van Oekraïne weer aan de Oekraïense autoriteiten over te dragen.’