Werving ebola hulpverleners via nieuwe website

Medisch personeel en andere hulpverleners kunnen zich vanaf maandag melden via een website en een telefoonlijn om mee te doen aan de strijd tegen ebola. De website, www.ebolajobs.nl, is een initiatief van kinderrechtenorganisatie Save the Children, het ministerie van Buitenlandse Zaken en recruitmentbureau Netwerven. Het nummer van de telefoonlijn is +31 85 400 00 31.

Via de website kunnen kandidaten uit Nederland en België in contact komen met Nederlandse non-profitorganisaties en Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor het werk in het door de ebola epidemie getroffen gebied. Alle informatie over het gezochte personeel wordt op de website overzichtelijk weergegeven. Kandidaten moeten de juiste technische vaardigheden én ervaring hebben om aan de slag te kunnen in Sierra Leone, Liberia, Guinee en Mali. Het initiatief wordt ondersteund door de Samenwerkende Hulporganisaties.

'De gezondheidszorg in de getroffen landen is ingestort door de uitbraak van ebola. De inzet van goed opgeleid medisch personeel en andere hulpverleners is dan ook onmisbaar in de aanpak van deze ramp. Deze website is een prima manier om de juiste mensen zo snel mogelijk op de plek te krijgen waar ze het hardst nodig zijn', aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Save the Children roept professionals met relevante achtergrond op te solliciteren. Directeur Pim Kraan: 'We hebben nu de kans om grip te krijgen op de situatie. Zonder drastisch ingrijpen van de internationale gemeenschap kan het aantal slachtoffers oplopen tot honderdduizenden mensen. Deze ramp vereist een lange adem voor de internationale hulpverlening: hele gemeenschappen zijn ontwricht en de reguliere gezondheidszorg is volledig lamgelegd. Lange termijn investeringen, waaronder de inzet van medisch personeel, zijn dan ook noodzakelijk.'

Save the Children is aangesloten bij de Samenwerkende Hulporganisaties. Op 5 november opende Giro555 voor de Nationale Actie 'Stop de ebola-ramp'. De tussenstand van de Nationale Actie bedraagt inmiddels € 2.514.764,27. Maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, verzekeraars en de medische sector dragen ook bij aan de bestrijding van de epidemie. Nog meer steun is noodzakelijk: daarom wordt van 22-28 november de landelijke nationale actie 'Stop de ebola-ramp' gehouden.

In de door ebola getroffen landen is niet alleen behoefte aan medische zorg, maar ook aan opvang van weeskinderen, schoon water, voedsel en hulpgoederen. Minister Ploumen heeft inmiddels ruim € 35 miljoen uitgetrokken voor de strijd tegen ebola. Ook heeft Nederland marineschip Karel Doorman ingezet om hulpgoederen te vervoeren.