Ministerie van Veiligheid en Justitie maakt werk van innovatie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag tijdens het congres Innovatie aan Zee in Scheveningen toegelicht hoe het ministerie de komende jaren méér werk gaat maken van innovatie. “Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Sommige van deze veranderingen brengen mooie kansen met zich mee. Het is aan ons om daar slim op in te spelen.”

Het ministerie gaat de komende jaren meer middelen en capaciteit vrijspelen voor innovatie.

Tijdens het congres is getoond hoe de komende jaren gezamenlijk antwoorden op maatschappelijke vraagstukken worden geformuleerd. Meer dan 100 sprekers en 50 deelnemende publieke en private partijen leverden hieraan een bijdrage. Ook werd het nieuwe innovatie beleid van Veiligheid en Justitie gepresenteerd. Aan de hand van 7 thema’s wil het ministerie richting geven aan innovatieve oplossingen:

  1. Nieuwe verhoudingen en spanningen in onze samenleving;
  2. De kracht van de toegenomen sociale interactie;
  3. Big Data;
  4. Bescherming van de persoonlijke levenssfeer en identiteit;
  5. Veiligheid en handhaving van regels in cyberspace;
  6. iTechnologie: aansturen en delen op afstand;
  7. Groeiende technologische mogelijkheden.

Daarnaast wordt een instrumentarium opgebouwd om innovatiever te gaan inkopen. Zo worden technologiescans, innovatiecompetities, veilige experimenteeromgevingen ingezet. Intensievere samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheidspartijen moet in de toekomst leiden tot innovaties waarmee de veranderende Nederlandse samenleving in de toekomst rechtvaardig en veilig blijft. Het innovatie beleid van het ministerie is hier te downloaden.