Koenders dringt aan op voortgang hervormingen in Oekraïne

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft het nieuwe Oekraïense kabinet opgeroepen om spoedig voortgang te maken met de hervormingen, nu het een stevig mandaat heeft gekregen van de kiezer. Koenders sprak woensdagavond met zijn Oekraïense ambtsgenoot Pavlo Klimkin, voorafgaand aan een vergadering van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in het Zwitserse Basel.

De nieuwe regering van de Oekraïense premier Jatsenjoek kreeg dinsdag het vertrouwen van het parlement. Minister Klimkin kon op zijn post blijven. Koenders feliciteerde zijn ambtsgenoot met zijn herbenoeming.

Verder zegde Koenders blijvende steun toe aan Oekraïne. 'Oekraïne kan blijven rekenen op Nederlandse steun bij het politieke en economische hervormingsproces', zei Koenders na het gesprek. 'Daar waar gewenst zullen we Oekraïne bijstaan.'

Nederland en Oekraïne onderhouden al jarenlang goede banden. 'Sinds de ramp met vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oekraïne heeft belangrijk werk gedaan in de nasleep van de ramp, daar zijn we de autoriteiten zeer dankbaar voor', aldus Koenders.

Koenders sprak zijn zorgen uit over de situatie in Oost-Oekraïne. 'De afspraken die samen met de OVSE in Minsk zijn gemaakt over een staakt-het-vuren zullen moeten worden nageleefd. Partijen moeten meer doen om tot een duurzame, politieke oplossing te komen.'