Toespraak van minister Schultz van Haegen bij ontvangst eindrapport Visitatiecommissie Waterketen

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM)  bij de ontvangst van het eindrapport Visitatiecommissie Waterketen op 10 december 2014 in Den Haag.

Mevrouw Peijs, dames en heren,

Allereerst dank ik alle commissieleden voor het werk van de afgelopen anderhalf jaar. U mag trots zijn op het resultaat want dat klinkt als een klok.

  •  Alle waterorganisaties – gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven - hebben de handen in elkaar geslagen.
  • Op het gebied van beheer en onderhoud wordt steeds meer gezamenlijk opgetrokken, maar ook bij het beslissen over investeringen.
  • De doelmatigheid zal door die samenwerking fors toenemen.
  • De beoogde besparing van 450 miljoen in 2020 wordt op 10 miljoen na gehaald. En met extra afspraken gaan we ook de laatste meters maken.
  • Die ambitie hebben we nodig om de kosten voor alle mensen minder te laten stijgen! Daar gaat het om. Dát hadden we voor ogen toen we de afspraken maakten in het Bestuursakkoord Water in 2011.

Vanaf het begin in 2013 heeft de commissie druk op de ketel gehouden. U begon voortvarend – het tempo moest omhoog. Soms wat te hoog in de ogen van sommige partijen...

Maar de spiegel die u voorhield, de visitaties, de helpende hand die de commissie steeds bood, heeft geleidelijk tot veel waardering geleid en uiteindelijk ook effect gehad. Begin dit jaar kreeg ik uw tussenrapportage. U [mw. Peijs] keek daar nog wat zorgelijk bij. Omdat u vond dat het kostenbewustzijn bij de mensen in de hele sector omhoog moest. Er waren nogal wat regio’s die achterbleven. U gaf een helder signaal af en dat heeft geholpen. Sindsdien is er een flinke slag geslagen. En daarvoor heb ik veel waardering.

Hoe gaan we verder?

Er begint nu een nieuwe fase; de fase van uitvoering. Er liggen concrete afspraken, maar het is nu aan alle partijen om die afspraken uit te voeren. Waar het nodig is, kunt u op mijn hulp rekenen. Ik ga samen met de koepels bekijken hoe we de vaart erin kunnen houden. We zullen in ieder geval de voortgang jaarlijks in de gaten houden. Daarnaast zal, op advies van de commissie, in 2017 een onafhankelijke toets worden uitgevoerd, tenzij uit de voortgang blijkt dat we dan overduidelijk op koers liggen.

Tot slot mevrouw Peijs, alle leden van de visitatiecommissie: 

Nogmaals heel veel dank voor uw inzet. Vooral dankzij uw werk is er een cultuur van samenwerking ontstaan. Waardering ook aan alle waterorganisaties die over hun schaduw zijn gestapt. Ik wens alle partijen succes met de volgende fase waarbij de afspraken worden waargemaakt. Ik heb daar alle vertrouwen in.