“Al veel tot stand gebracht; het echte werk begint nu”


"Er moet nog veel gebeuren: het échte werk begint natuurlijk op 1 januari. Maar het is prachtig om te zien wat er in de arbeidsmarktregio's nu al tot stand is gebracht." Dit zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanmiddag op een landelijke conferentie over de Participatiewet in Utrecht. Deze wet treedt op 1 januari 2015 in werking en heeft als doel meer banen beschikbaar te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Op de drukbezochte conferentie 'De kracht van de regio' in het Muntgebouw in Utrecht waren landelijke kopstukken en delegaties uit de arbeidsmarktregio's van het land vertegenwoordigd. Niet alleen vrijwel alle 35 wethouders van de centrumgemeenten, maar ook onder meer vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, de vakbeweging, het UWV en het onderwijs. Deze partijen werken regionaal samen in zogenoemde werkbedrijven die als taak krijgen uitvoering te geven aan de Participatiewet en de banenafspraak die het kabinet maakte met de sociale partners.

Die afspraak houdt in dat de komende jaren 125.000 extra banen beschikbaar komen voor mensen die kunnen werken, maar vanwege een beperking niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Voor werkgevers zijn ondersteunende voorzieningen zoals de inzet van 'jobcoaches', no-risk polissen, aanvullingen op het loon en werkplekaanpassingen beschikbaar. Wajongers en mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening komen als 1e in aanmerking voor deze garantiebanen. Als deze er in onvoldoende mate komen, treedt een quotumregeling in werking.

Staatssecretaris Klijnsma herhaalde op de bijeenkomst in Utrecht nogmaals dat zij hoopt deze heffing 'als stok achter de deur' nooit nodig te hebben. Daarvoor is het van belang om de komende tijd vooral de verbinding met het onderwijsveld en de andere samenwerkende partijen verder te verstevigen. "Maar als ik zie wat er allemaal al in gang is gezet, sterkt mij dat in de overtuiging dat goede regionale samenwerking echt onontbeerlijk is om de Participatiewet te laten slagen."