Toespraak minister Opstelten bij Harm Alarm Bokaal December 2014

Toespraak door minister Opstelten (VenJ) bij de uitreiking van de 'Harm Alarm Bokaal December 2014' in Hoogeveen op 6 januari 2015.

Dames en heren,

Allereerst wil ik u allen graag een heel mooi, gelukkig en zeker ook veilig Nieuwjaar wensen! Voor u hier in het district Drenthe begint 2015 wel erg goed: het nieuwe jaar is nog maar koud op gang, of u hebt de 1e prijs al te pakken: de Harm Alarm Bokaal December 2014!

Deze prachtige prijs, die ik u zo meteen ga uitreiken, hebt u absoluut verdiend! Dankzij een geweldige, gezamenlijke inspanning van politie, justitie, gemeenten en verschillende private partners, zoals woningcorporaties, - en zeker ook burgers - bent u er in geslaagd in december het aantal woninginbraken in uw politiedistrict flink terug te dringen. Met maar liefst 63% ten opzichte van december 2013. Een geweldige prestatie! Met dit percentage wist u in de laatste maand van het jaar alle politiedistricten in Nederland achter u te laten. Kortom: u bent de terechte winnaar van deze Harm Alarm Bokaal.

Wel moet ik zeggen dat U het tot het allerlaatste moment erg spannend hebt weten te houden... Terwijl ik thuis aan het kerstdiner zat, wist ik nog niet of ik vandaag, 6 januari, naar Groningen, naar Zeeland of naar Limburg zou moeten afreizen. Op Nieuwjaarsdag moest er zo ongeveer een fotofinish aan te pas komen, om te bepalen welk politiedistrict de woninginbraken in die donkerste dagen van het jaar het succesvolst had weten aan te pakken. Die close finish, om maar in sportieve termen te blijven, doet mij deugd. Die laat namelijk heel duidelijk zien dat er in alle politiedistricten ontzettend hard gewerkt is om het aantal woninginbraken stevig omlaag te krijgen! De landelijke cijfers - voorlopige cijfers, maar toch... - spreken in dat opzicht boekdelen: een afname van het aantal woninginbraken met niet minder dan 23% ten opzichte van december 2013! Een indrukwekkende prestatie!

Afijn, dan hoor je als verantwoordelijk minister natuurlijk enige vermanende woorden te spreken. Zo van: dat dit allerminst betekent dat we nu al rustig achterover kunnen leunen. Maar ik heb niet de indruk dat dit echt nodig is. Ik constateer dat de drive, de motivatie om nu echt dóór te pakken bij u absoluut aanwezig is - zowel bij de politie, als bij de betrokken partners! Zo ging het bij de aanpak van overvallen, zo ging het bij de straatroven en zo gaat het nu ook bij de woninginbraken! Succes inspireert, maakt hongerig naar méér. En zeker nu uw politiedistrict de trotse winnaar is van deze fraaie Harm Alarm Bokaal, denk ik dat u weinig extra nodig hebt, om ook er in dit nieuwe jaar weer flink tegenaan te gaan. Om met Harm Alarm zelf te spreken: 'Maak het inbrekers niet te makkelijk!'

Komen we nu toe aan het hoogtepunt van deze bijeenkomst: de uitreiking van de Bokaal. U ziet, het is eigenlijk een lamp. Daar is uiteraard over nagedacht: een lamp die licht geeft in deze donkere dagen - bij uitstek de periode van het jaar waarin inbrekers hun slag slaan. Bovendien staat die lamp ook symbool voor 1 van die vele waardevolle adviezen die u de burgers geeft: laat een lichtje branden, als u het huis verlaat. Want willen we woninginbrekers echt een gevoelige slag toebrengen, dan moet de burger ook zelf een bijdrage leveren. En dat kan vaak al zo simpel. Luister maar naar Harm Alarm in de campagnespotjes op radio en tv. Met relatief weinig moeite kun je het criminelen al snel een stuk lastiger maken. Sluit ramen en deuren als je het huis verlaat. En doe die deur ook echt op slot!

Ik verwacht dat deze prachtige bokaal een mooi plekje zal krijgen in uw district. Liefst op een plaats waar burgers hem goed kunnen zien. U werkt hier zo goed samen; over die plek zult u het vast ook wel eens worden! Op die manier blijft Harm Alarm zowel de politie, als de burgers alert houden! En kunnen we - in goede samenwerking - het aantal woninginbraken nog verder terugdringen!

Graag nodig ik Marjolein Wildeman en Martine Frons uit om de Harm Alarm Bokaal namens het district in ontvangst te nemen.