Nieuwe keersluis Limmel: eerste ‘natte’ PPS-project

Rijkswaterstaat, Besix en mede-investeerder Rebel hebben afgelopen donderdag 22 januari Financial Close bereikt voor de nieuwe keersluis Limmel in het Julianakanaal.

De opdracht heeft een waarde van € 34 miljoen. De DBFM-overeenkomst werd op 12 december vorig jaar ondertekend. Het project kent een looptijd van circa 33,5 jaar, bestaande uit 3,5 jaar bouw en 30 jaar onderhoud.

In Keersluis Limmel Company neemt naast BESIX Group (66,5%) ook Rebel (33,5%) als aandeelhouder plaats, dat daarmee niet alleen optreedt als financieel adviseur, maar ook als mede-investeerder. De kredietverstrekkers zijn KBC Bank en AG insurance, het type lening is een vastrentende lening. KBC Bank treedt ook op als agent van de financiers.

Adviseurs van het consortium zijn onder anderen geweest: Rebel (financieel adviseur consortium), Clifford Chance (juridisch adviseur consortium), Allen & Overy (juridisch adviseur financiers), Mott MacDonald (technisch adviseur financiers), Marsh (verzekeringsadviseur, Nederlandse team voor het consortium en Belgische team voor de financiers) en Mazars (model audit, belastingadviseur). Rijkswaterstaat werd onder anderen geadviseerd door: PricewaterhouseCoopers (financieel adviseur), Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn (juridisch adviseur).

De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn nu in volle gang. De Nieuwe Keersluis Limmel is naar verwachting in 2018 af.