Koenders: wereld zwicht niet voor intimidatie van ISIS

De wereldgemeenschap laat zich niet intimideren door terroristen . 'Ook Japan heeft onder zeer moeilijke omstandigheden niet toegegeven aan de gruwelijke wandaden van ISIS', aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in reactie op de onthoofding van een Japanner door ISIS.

'De brute onthoofding van de tweede Japanse gijzelaar, Kenji Goto, is een nieuw dieptepunt in de niet aflatende terreur van ISIS. Ondanks alle woede en afschuw die we voelen, zal de vrije samenleving zich niet laten intimideren door deze ideologie', zegt de minister. 'We kunnen deze terroristen enkel verslaan door geen millimeter toe te geven en door de confrontatie aan te gaan. Syrië-gangers moeten weten dat ze terechtkomen in een wereld van bloed en lafheid, die elke moraal of menselijkheid mist'.

Koenders leeft mee met de nabestaanden 'Mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden van Kenji Goto en het Japanse volk.' Volgens de minister moet alles in het werk worden gesteld om de daders verantwoording af te laten leggen voor de gruwelen die zij hebben uitgevoerd, hoe lang dit ook duurt.

Het kabinet waardeert de standvastige houding van de Japanse regering in de strijd tegen terrorisme en de blijvende humanitaire steun die Japan geeft aan de door het oorlogsgeweld getroffen bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten. 'Nederland staat zij-aan-zij met Japan in diens bijdrage aan de vrede en veiligheid van de internationale gemeenschap,' stelt Koenders.