Minister Ploumen naar California en Arkansas

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reist van zondag 15 tot vrijdag 19 februari naar de Verenigde Staten. Het bezoek bestaat uit twee delen: in San Francisco leidt de minister, samen met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, een economische missie. Daarna vertrekt de minister naar de staat Arkansas waar ze door de CEO van de grootste detailhandelsketen ter wereld Walmart is uitgenodigd om haar visie en initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) toe te lichten.

De Verenigde Staten is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De totale wederzijdse handel in goederen, diensten en investeringen in 2013 bedroeg ca. 190 miljard euro. De staat Californië, op zichzelf in omvang de achtste economie ter wereld, neemt daarvan een fors deel voor zijn rekening. Minister Ploumen en burgemeester Aboutaleb nemen er 31 bedrijven en kennisinstellingen mee naartoe, met als doel de economische betrekkingen verder te bevorderen, ditmaal in het bijzonder in de sectoren water en energie.

De missie staat in het teken van Sustainable Urban Delta. Oftewel: welke oplossingen kunnen worden bedacht om een relatief klein gebied met een hoge bevolkingsdichtheid, dat is omgeven door water, een veilige en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving te bieden? Ploumen: ‘Nederlandse expertise en bedrijvigheid kunnen daar bij uitstek een belangrijke en duurzame bijdrage aan leveren. De historie van ons land én de wereldwijde activiteiten van onze ondernemingen en kennisinstituten vormen daarvoor het bewijs.’

In Sillicon Valley ontmoet de minister het bestuur van het hightechbedrijf Cisco. Verder opent ze de 'California-Netherlands Sustainability Summit’, een groot seminar over water en  energie. Het programma bevat tevens gesprekken met milieuminister Matt Rodriquez van California en een bezoek aan het zonne-energiebedrijf Singevity dat in de VS tot de drie grootste behoort en ook in Nederland actief is.

Vanuit Californië vliegt de minister door naar de staat Arkansas. Daar spreekt ze onder andere met CEO Doug McMillon van Walmart, de grootste detailhandelsketen ter wereld. Walmart heeft vestigingen in 27 landen, meer dan twee miljoen werknemers wereldwijd en een jaaromzet van 405 miljard dollar. Aanleiding voor de ontmoeting is de inzet van Ploumen op het terrein van mvo. Haar aanpak -ondernemingen, overheden, maatschappelijke organisaties te verbinden door middel van dialoog en zo tot verbeteringen te komen- is ook McMillon opgevallen. Denk bijvoorbeeld aan de steun van de minister voor het Akkoord voor veilige arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielindustrie en het convenant met energiebedrijven over de inkoop van steenkolen.

Ploumen: ‘Walmart is een hele grote speler. Zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten waar Walmart heel veel producten en artikelen vandaan haalt. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de wijze waarop dat gebeurt, hoe het bedrijf bijdraagt aan betere arbeidsomstandigheden en een gezonder leefklimaat van al die mensen die hun spullen maken. En uiteraard zie ik ernaar uit om aan te geven hoe wij mvo vanuit Nederland stimuleren.’ Ploumen zal ook een aantal andere directieleden van Walmart ontmoeten, zoals de Vice President Global Sourcing en de CEO van Walmart Asia.

Naast het bezoek aan Walmart heeft de minister ook gesprekken met onder andere gouverneur Asa Hutchinson van Arkansas, burgemeester Mark Stodola van Little Rock en vertegenwoordigers van het lokale bedrijfsleven. Tenslotte houdt Ploumen in de Clinton Presidential Centre een toespraak over TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten momenteel onderhandelen.