Officiële opening Nederlands handelskantoor Ivoorkust

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een handelskantoor geopend in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Het land is een van de snelst groeiende economieën ter wereld en een van de meest dynamische economieën van West-Afrika. Met het nieuwe handelskantoor wil het ministerie van Buitenlandse Zaken het Nederlandse bedrijfsleven helpen om optimaal te profiteren van de snelle economische groei in het land. Het handelskantoor werd officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur, Hans Docter, in aanwezigheid van een Nederlandse bedrijvendelegatie die in het land is voor een handelsmissie.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is enthousiast over het nieuwe kantoor: ‘Deze handelspost gaat deuren openen voor het Nederlandse bedrijfsleven in West-Afrika. Nu al gaat bijna een kwart van alle cacao uit Ivoorkust naar Nederland. En er liggen voor ons nog veel meer kansen, bijvoorbeeld als het gaat om havenontwikkeling en landbouw’, aldus Ploumen. Daarnaast hoopt Ploumen met het nieuwe handelskantoor de inzet voor verduurzaming van de cacaosector verder te versterken. Nederland zet zich daar voor in onder meer via het Initiatief Duurzame Handel en Solidaridad. Het kantoor wordt voorlopig bemand door een zogenaamde ‘laptopdiplomaat’ die wordt aangestuurd door de Nederlandse ambassade in Accra.

De handelsdelegatie van bijna 20 Nederlandse bedrijven die momenteel in Ivoorkust is, richt zich op havenontwikkeling en cacao. Voor Nederland is Ivoorkust de grootste exporteur van cacao. Veel van deze export gaat via de havens in het westen van het land. De handelsmissie is georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Afrikaanse Business Council (NABC) en Havenbedrijf Amsterdam en staat onder leiding van de Nederlandse ambassadeur. Naast Ivoorkust heeft hij ook Ghana, Togo, Siera Leone en Liberia in zijn ambtsgebied.

Met deze missie willen de bedrijven de kansen op het gebied van havenontwikkeling in Ivoorkust benutten en de goede relatie op het gebied van cacao verder versterken. In 2013 sloot de ambassade een overeenkomst ter ondersteuning van het zogenaamde Port Development Partnership, waaraan 18 Nederlandse bedrijven en instellingen aan deelnemen.