IOB – Beleidsdoorlichting Publieksdiplomatie

Met het aantreden van het kabinet-Rutte-Ascher en de splitsing van de begroting van Buitenlandse Zaken in twee begrotingshoofdstukken (V en XVII) is publieksdiplomatie ondergebracht bij hoofdstuk V, artikel 4.3: "het inzetten van publieksdiplomatie door het postennetwerk en BZ om het beeld van Nederland in het buitenland te versterken en op een positief-realistische manier uit te dragen".

In de Memorie van Toelichting op de begroting van hoofdstuk V is in de evaluatie- en onderzoeksbijlage opgenomen dat 'de beleidsdoorlichting publieksdiplomatie (4.4) wordt uitgevoerd in combinatie met een beleidsdoorlichting naar grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur (4.3).

Door IOB wordt hieraan invulling gegeven door deze twee beleidsdoorlichtingen naast elkaar – gelijktijdig – uit te voeren, met inzet van overlappende onderzoeksmethoden en -technieken. Hiervoor wordt een tweetal terms of references opgesteld: één voor Publieksdiplomatie, en één voor Internationaal Cultuurbeleid (ICB) waarin het ICB van de hoofdstukken V (BZ) en VIII (OCW) van de Rijksbegroting is opgenomen.

Na het verschijnen van deze beleidsdoorlichtingen zal, mede op basis daarvan, tezamen met het SCP een studie worden uitgevoerd met betrekking tot de Reputatie van Nederland in het buitenland.

Hoofdvraag van de evaluatie, naar aanleiding van de gesprekken die in de voorbereidingsfase zijn gehouden, gelet op de vereisten van de RPE-2014, en de bespiegelingen met meelezers en referentiegroep:

"Welke resultaten heeft PD op de (middel)lange termijn, m.b.t. de doelstelling van het bewerkstelligen van een positieve beeldvorming van Nederland in het buitenland en m.b.t. het ondersteunen en bevorderen van de beleidsdoelen van Nederland in het buitenland?

En op welke wijze en in welke mate dragen PD-activiteiten bij aan het bereiken van de doelstellingen van ambassadeprogramma's?"