Voorbereiding illegale hennepteelt strafbaar per 1 maart 2015

Vanaf 1 maart 2015 kunnen alle schakels in de georganiseerde hennepcriminaliteit strafrechtelijk worden aangepakt. Per 1 maart 2015 is de nieuwe Opiumwet artikel 11a van kracht, waardoor ook personen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen strafbaar bezig zijn. Op deze voorbereidingshandelingen staat een maximale gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 81.000 euro.

Georganiseerde illegale hennepteelt is een ernstige en ondermijnende vorm van criminaliteit. Door de nieuwe wet kunnen het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk veel meer aan de voorkant ingrijpen bij personen die geld verdienen met de levering van goederen en diensten voor illegale hennepteelt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het leveren van lampen en voedingsstoffen, het bouwen van kweekhokken, het regelen van kweeklocaties, het aansluiten van elektra en de financiering voor de illegale hennepteelt.

De bedrijfsactiviteiten van growshops zijn volgens de nieuwe wet ook strafbaar. Zowel kleine als grote winkels die zich hebben toegelegd op handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt zijn strafbaar bezig sinds 1 maart 2015; ongeacht of zij zich growshop noemen.

Het kweken van hennep kent verschillende fases en vergt voorbereidingen, waarbij diverse goederen en diensten nodig zijn. Daardoor ontstaat een groot risico op vermenging van de onder- en bovenwereld. Het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van schijnbaar legale diensten, zoals transport, opslag, financiën en huisvesting. Georganiseerde illegale hennepteelt is ondermijnende criminaliteit. Zij leidt tot onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Bovendien gaat er veel uit criminaliteit verkregen vermogen om in de wereld van de georganiseerde hennepteelt.

Bonafide bedrijven en brancheorganisaties spelen een belangrijke rol in het voorkomen van voortzetting van illegale praktijken onder een legale dekmantel in hun sector. De nieuwe wet creëert geen algemene onderzoeksplicht. Het gaat niet om gewone onachtzaamheid of onoplettendheid van bijvoorbeeld verkopers van bouwmarkten of tuincentra of dienstverleners, zoals loodgieters en elektriciteitsleveranciers. Wanneer zij worden geconfronteerd met verdachte omstandigheden, kunnen zij dat te melden. Dat kan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.