Rutte: ‘Economische groei stemt optimistisch’

‘Wat je ziet is dat de meerjarenaanpak werkt. We moeten doorgaan op de ingeslagen weg.’ Zo reageerde minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad op nieuwe economische voorspellingen die het Centraal Plan Bureau gisteren presenteerde.

Gisteren heeft het CPB nieuwe economische ramingen gepresenteerd. En wat we zien is dat de economische groei aantrekt. Dat stemt ook optimistisch. Je ziet dat het gestage herstel wat we al een tijdje zien, dat dat ook steeds breder wordt gedragen. We zetten de volgende stap: de export die trekt verder aan. Maar nadat die export al een tijdje met een voorzichtige groei bezig was, zie je dat nu ook de investeringen, en heel belangrijk ook de binnenlandse bestedingen aan het aantrekken zijn. En daarmee kun je eigenlijk zeggen dat het vertrouwen in de economie groeit en we tegelijkertijd ook weer meer geld durven uitgeven. Overigens dit is ook waarom we natuurlijk begonnen zijn met dit kabinet in 2012, aan een zeer ambitieus meerjarenplan. We hebben Nederland in de steigers gezet, met 51 miljard aan bezuinigen en ombuigingen. Tegelijkertijd een heel pakket op verbetering gerichte hervormingen. We wilden de overheidsfinanciën op orde krijgen en Nederland klaarmaken voor de toekomst. En daarbij is eigenlijk niks ongemoeid gelaten. De woningmarkt, sociale zekerheid, zorg, pensioenen, onderwijs, al die onderwerpen, al die onderwerpen, al die sectoren zijn op de schop genomen. Wat je eigenlijk ziet is dat uit die cijfers blijkt dat die meerjaren aanpak werkt. Maar dat we tegelijkertijd ook moeten vaststellen dat we er nog niet zijn. We moeten doorgaan op de ingeslagen weg. Bijvoorbeeld als je kijkt dat er nog te veel mensen thuis zitten zonder werk. Het goede nieuws is wel dat ook in deze cijfers blijkt dat er heel veel mensen zich nu extra gaan melden op de arbeidsmarkt. Dus het vertrouwen neemt toe, waardoor mensen die zich hadden afgemeld voor die arbeidsmarkt, dat die zich nu wel melen. Maar tegelijkertijd zien we toch dat we dat er nog te veel mensen thuis zitten en dat blijft dus een belangrijke motivatie om dit beleid door te zetten en om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander uiteindelijk de effecten van het herstelbeleid zal ervaren.

Volgende week zult u Lodewijk Asscher op deze plaats aantreffen. Ik ga dan met mijn Belgische collega, Charles Michel en de families van de slachtoffers naar Sierre. Daar is dat verschrikkelijke bus ongeval geweest in 2012, op 13 maart. Er zijn toen 28 passagiers om het leven gekomen, onder wie ook veel Nederlandse en Belgische schoolkinderen. Volgende week is in Sierre de herdenking daarvan. Ik zal daarbij zijn, dus u zult Lodewijk Asscher hier dan aantreffen bij de persconferentie.

Rutte: ‘De economische groei stemt optimistisch: het gestage herstel wordt breder gedragen. We zetten de volgende stap: na de export trekken nu ook de investeringen en de binnenlandse bestedingen aan. Het vertrouwen in de economie groeit en tegelijkertijd durven we ook weer meer geld uit te geven.’

De minister-president blikte vooruit op wat het kabinet op langere termijn wil bereiken: Nederland klaar maken voor de toekomst. Om dit te bereiken is de afgelopen jaren voor een totaalbedrag van € 51 miljard aan bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd. Rutte: ‘Maar we zijn er nog niet. Nog teveel mensen zitten thuis en dat blijft dus een belangrijke motivatie om dit beleid door te zetten en ervoor te zorgen dat iedere Nederlander uiteindelijk de effecten van het herstelbeleid zal ervaren.’