IND sluit als 1e organisatie digitaal via één knooppunt aan op het Handelsregister van de KvK

Op 13 april is de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) als eerste organisatie in Nederland via een zogeheten koppelpunt aangesloten op het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Deze koppeling maakt het mogelijk om opgevraagde gegevens voortaan digitaal over te nemen. Dit voorkomt fouten (bijvoorbeeld door verkeerd overtikken); versnelt en verbetert het werkproces; verhoogt de betrouwbaarheid (overgenomen gegevens zijn uit de authentieke registratie gehaald) en ontlast ondernemingen/bedrijven, omdat eenmaal aangeleverde gegevens niet meer worden opgevraagd.

Waarom is dit koppelpunt belangrijk voor VenJ?

Voor het uitvoeren van de wettelijke taken maken de VenJ onderdelen (o.a. IND) gebruik van authentieke gegevens die opgeslagen zijn in een basisregistratie. Het Handelsregister is dé basisregistratie van alle rechtspersonen en ondernemingen in Nederland. Overheidsorganisaties zijn verplicht gegevens uit deze registraties te gebruiken. Met de digitale aansluiting op het Handelsregister geeft VenJ ook uitvoering aan het realiseren van een digitale overheid

Samenwerking

Deze aansluiting is het resultaat van een intensive samenwerking tussen:

  • De Kamer van Koophandel als ontwikkelaar en beheerder van het Handelsregister.
  • De Justitiële Informatiedienst als ontwikkelaar en beheerder van het knooppunt BCS (Basisregistratie Communicatie Service).
  • De Immigratie en Naturalisatie Dienst als pilotorganisatie en afnemer van handelsregister gegevens.
  • De Nationale Politie (afd. Gegevensgebruik en Beheer) als afnemer en deelnemer vanuit het eigen Proof Of Concept Kernregister Bedrijven project.
  • De directie Informatisering en Inkoop van het ministerie van Veiligheid en Justitie als eigenaar van het knooppunt BCS en projectmanagement koppeling BCS - Handelsregister

Vervolg

Via het knooppunt zijn nu 2 basisregistraties gekoppeld. Eind mei zal ook de koppeling met de RDW (BasisRegistratie Voertuigen) in productie gaan. Het doorontwikkelen van het knooppunt maakt onderdeel uit van het VenJ programma Generieke Toegang Basisregistraties.