MIVD-jaarverslag naar Eerste en Tweede Kamer

De ramp met de MH-17, de opkomst van ISIS en meerdere militaire missies. Dit waren de gebeurtenissen en ontwikkelingen die in 2014 van grote invloed waren op Nederland en de krijgsmacht. Dat staat in de jaarlijkse, openbare verantwoording van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over 2014. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert stuurde het document vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer. Dat gebeurde voor het eerst als iBook.

Dreigingen en conflicten die zich niet alleen tot de grenzen van 1 land beperken, maar die zich eenvoudig van A naar B verplaatsen en in meerdere landen actief zijn. De gemene deler is de sterke behoefte aan informatie die op betrouwbaarheid is getoetst. Daarmee kunnen de krijgsmacht (en andere afnemers van inlichtingen) onderbouwde keuzes maken.

Het MIVD-jaarverslag staat in het teken van de missieondersteuning in 2014, toezicht op en stabiliteit van kleine missies en weerbaarheid tegen dreiging. Verder is er aandacht voor samenwerking, verantwoording en de realisatie van militaire inlichtingen.

Jaarverslag in nieuwe vorm

De MIVD is dit jaar een andere weg ingeslagen met het jaarverslag. Om de leesbaarheid te vergroten en het parlement tegemoet te komen, is het jaarverslag geschikt gemaakt voor Apple-apparaten met iBooks. De iBook-versie is te downloaden van www.defensie.nl/mivd en later deze week ook via de iBooks store (gratis). Het jaarverslag is ook in pdf beschikbaar.