Toespraak van van minister Schultz van Haegen bij ondertekening MOU met UNESCO-IHE

Toespraak van van minister Schultz van Haegen (IenM) bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) met het UNESCO-IHE Institute for Water Education op 20 april 2015 in  Delft.

Dear Mr Uhlenbrook, dames en heren,

Allereerst dank aan de UNESCO-IHE voor de ontvangst hier in Delft! Mooi om deze nieuwe MOU te ondertekenen te midden van studenten, staf en stakeholders vanuit veel verschillende landen.

Deze nieuwe MoU betekent dat we een nieuwe stap zetten in een bestaande relatie. Sinds 2003 werken onze organisaties nauw samen, maar IHE is al meer dan 60 jaar actief in ons land. In die periode hebben ruim 14.500 professionals uit meer dan 160 verschillende landen hier nieuwe kennis opgedaan!

Ieder jaar weer groeit het wereldwijde alumni-netwerk met 150 nieuwe studenten. Volgende week – na het closing event -  keren er weer 150 studenten terug naar hun thuisland met nieuwe inspiratie om antwoorden te vinden voor de watervraagstukken.  

Waarom ondersteun ik uw programma?

Allereerst omdat het onderwerp maatschappelijk zeer urgent is! Op het World Economic Forum in Zwitserland dit jaar werd vastgesteld dat water op dit moment wordt gezien als ’s werelds grootste bedreiging. Dat bevestigt wat we al overal ter wereld zien: de problemen worden groter - er is water teveel, te weinig of het heeft onvoldoende kwaliteit. Het raakt mensen direct in hun dagelijks leven. Het verschil tussen wel of niet iets doen met dit vraagstuk scheelt mensenlevens en enorme economische schade en het haalt landen uiteindelijk uit hun achterstandspositie. 

Daarom ben ik – net als u allemaal – persoonlijk zeer betrokken bij het internationale watervraagstuk.

Ik wil niet alleen trots zijn op hoe we het doen in Nederland, niet alleen hulp bieden als andere landen er om vragen, maar me – bijvoorbeeld via de Wereldbank en de UN - ervoor inzetten dat preventie hoger op de internationale agenda komt.

Daarom staat deze MoU niet op zichzelf. Het sluit aan bij de internationale waterambitie van de Nederlandse overheid. Samen met mijn collega’s van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Economische Zaken hebben we een internationaal watercluster opgezet dat aid, trade en waterdiplomatie met elkaar verbindt.

Het programma van deze MoU past hierbij. Met onderzoek, onderwijs en innovatie levert dit programma gedurende vier jaar een bijdrage op veel terreinen, van deltatechnologie tot maritieme technologie, maar ook aan het vermarkten van kennis en kunde. Het levert veel studenten nieuwe kennis op, maar ook Nederland wordt hier wijzer van.

Mijn belangrijkste boodschap is dat het cruciaal is dat er steeds jonge mensen zijn die gefascineerd zijn door water en op zoek gaan naar oplossingen voor watervraagstukken in hun land. Het is essentieel dat deze mensen de gelegenheid krijgen ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen.

IHE bewijst al 60 jaar haar unieke positie als kennisinstituut op het gebied van water en als bruggenbouwer tussen landen en culturen. 

Graag zet ik dan ook een nieuwe stap in onze samenwerking. Ik wens alle docenten en studenten veel succes en ik hoop nog veel van u te horen!