Instelling onafhankelijke Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking

De ministerraad heeft ingestemd met de instelling van de onderzoekscommissie over de ontnemingsschikking met Cees H. De commissie zal onder leiding van staan van dr. mr. M. (Marten) Oosting. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ingestemd met de instelling van deze commissie.

De commissie bestaat naast de voorzitter uit drie leden. Het betreft mr. F.G. Bauduin, mr. J.W. van den Berge en prof. mr. M.J. Borgers. De heer Bauduin heeft jarenlang als rechter gewerkt in de rechtbank Amsterdam en is thans raadsheer-plaatsvervanger. De heer Van den Berge is voormalig vice-president van de Hoge Raad. Prof. Borgers is hoogleraar straf(proces)recht aan de VU.

De commissie heeft tot taak onderzoek te verrichten naar:

  • de schikkingsovereenkomst die is gesloten tussen het openbaar ministerie en Cees H. met betrekking tot de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel,
  • de informatie die over deze schikking al dan niet beschikbaar was of is geweest bij de opeenvolgende bewindspersonen, het openbaar ministerie en het Ministerie van (Veiligheid en) Justitie in de periode 1993-2015,
  • de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer,
  • het op andere wijze omgaan met en het op enige wijze bekendheid geven aan informatie over de schikkingsovereenkomst of de afwikkeling daarvan.

De Commissie is verzocht het eindrapport uiterlijk 31 december 2015 uit te brengen.