Onderzoeksrapport over lokale en regionale identiteiten

De manier waarop lokale identiteit wordt ingezet bij een gemeentelijke herindeling, en ook daarna, verschilt per gemeente. Soms wordt ingezet op een naar buiten en op de toekomstgerichte samenwerking tussen lokale gemeenschappen.
Vooral lokale ondernemers kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. En soms wordt de eigenheid van de oude gemeente benadrukt en gebruikt als argument tegen een gemeentelijke herindeling.

Dat blijkt uit het rapport ‘Eerst waren we gewoon wij en nu is het wij en zij - Gebruik, slijtage en vernieuwing van lokale en regionale identiteiten’, dat in opdracht van het ministerie van BZK werd geschreven door sociaal-geografen dr. Kees Terlouw en dr. Maarten Hogenstijn van de Universiteit Utrecht. Zij deden hiervoor onderzoek in de Zuid-Hollandse gemeenten Katwijk en Goeree-Overflakkee, die beiden in de afgelopen tien jaar met een fusie te maken hebben gehad. Ongeveer zestig bewoners, bestuurders, dorps- en wijkraadsleden en ondernemers werden geïnterviewd over hun ideeën en ervaringen rond identiteit.