Rutte over Nepal: ‘Een immense tragedie’

Zaterdag is Nepal getroffen door een vernietigende aardbeving.  Inmiddels zijn er meer dan 6.000 doden en 14.000 gewonden. Minister-president Rutte noemt het 'in alle opzichten een immense tragedie'.

Rutte:
Zaterdag is Nepal getroffen door een vernietigende aardbeving en de schade in de hoofdstad Kathmandu is enorm. Talloze ingestorte huizen, tempels, en u heeft alle aangrijpende beelden gezien. En natuurlijk in de eerste plaats de verschrikkelijke berichten over de grote aantallen omgekomen mensen. Hoeveel is nog niet precies te zeggen, de teller staat inmiddels op 6000 doden en 14.000 gewonden. Maar nog steeds is er heel veel onduidelijk. Veel mensen, veel meer mensen dan deze aantallen, hebben huis en haard verloren. Het is in alle opzichten een immense tragedie. De wereld schiet te hulp, ook Nederland helpt. We hebben vooralsnog 4 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld en er is een Nederlands reddingsteam met speurhonden in Nepal aan het werk. Vandaag is ook de actiedag Nederland helpt Nepal. Samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 opengesteld voor donaties. En ik wil iedereen hier oproepen om daarop een bijdrage te storten.

Dan heeft afgelopen week ook plaatsgevonden de bergingsmissie, de afronding van de bergingsmissie, op de rampplek van MH17. Het team heeft zijn uiterste best gedaan om resterende stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van slachtoffers te bergen. We weten dat echt alles wordt gedaan, alles wat mogelijk is, maar er kan natuurlijk altijd, ook in de toekomst, nog iets wordt gevonden. Daarover zijn met de lokale autoriteiten afspraken gemaakt. Er is een liaison op onze ambassade in Kiev. En morgen zal in Eindhoven weer een vlucht landen die stoffelijke resten terugbrengt en dat zal met hetzelfde ceremonieel gebeuren als bij eerdere vluchten. Namens het kabinet zijn de ministers Van der Steur en Ploumen daarbij aanwezig.

Volgende week ben ik samen met minister Hennis en staatssecretaris Van Rijn aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Eerder die dag zal ik een gesprek hebben met mijn Canadese collega, de minister-president van Canada. En op Bevrijdingsdag zullen Van Rijn en ik het bevrijdingsfestival in Vlissingen bijwonen. En 's avonds bezoek ik dan het bevrijdingsconcert in Amsterdam. De eerstvolgende ministerraad vindt plaats op woensdag 13 mei. Op woensdag 13 mei, dus de dag voor Hemelvaart.

Op de persconferentie na afloop van de ministerraad riep minister-president Rutte iedereen op om geld te storten op giro 555 voor de actie 'Nederland helpt Nepal'.

MH17

Afgelopen week heeft de bergingsmissie de werkzaamheden op de rampplek van de MH17 afgerond. Rutte: 'Het team heeft zijn uiterste best gedaan om resterende stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van slachtoffers te bergen.'

Zaterdag zal er in Eindhoven weer een vlucht landen die stoffelijke resten terugbrengt. Dit zal met hetzelfde ceremonieel gebeuren als bij eerdere vluchten.