Infographic De Nederlandse staatsschuld

Als de overheid meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, ontstaat er een staatsschuld. De hoogte van de Nederlandse staatsschuld is in de loop der jaren toegenomen. Dat komt doordat er vaak meer geld nodig is voor uitgaven dan er aan belastinggeld binnenkomt. De overheid moet daarom geld lenen om het tekort te dekken. 

Staatsleningen uitgeven

De minister van Financiën is verantwoordelijk voor de staatsschuld. Het Agentschap van de Generale Thesaurie voert voor de minister het beheer en de financiering van de staatsschuld uit. Het Agentschap geeft daarvoor staatsleningen uit. Dit zijn waardepapieren die aangeven dat de Nederlandse staat aan de koper geld schuldig is. De staat vergoedt de belegger die de staatslening koopt jaarlijks rente. Het Agentschap veilt deze staatsleningen regelmatig om zo de laagste rente te betalen. 

Minder rente

Omdat Nederland bekend staat als een financieel betrouwbaar land, betalen we minder rente over leningen dan de meeste andere landen. De rente die de staat elk jaar betaalt is geld dat niet aan andere dingen kan worden uitgegeven. Daarom is het belangrijk om de staatsschuld naar beneden te krijgen en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Deze infographic laat zien hoe de Nederlandse staatsschuld wordt beheerd. Deze informatie is ook terug te vinden op de website van DSTA: www.dsta.nl/Onderwerpen/Financieringsbeleid

Beeld: Ministerie van Financiën