Koenders lanceert studiebeurzenprogramma Canada

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag in Canada een studiebeurzenprogramma gelanceerd waarmee zeventig Canadese studenten in Nederland kunnen studeren. Koenders zei dat het programma een extra stimulans is voor de uitstekende betrekkingen van Nederland met Canada. 'Om de goede relatie te behouden is het belangrijk dat ook jongeren kennismaken met elkaars cultuur. Zo verbinden we het verleden met de toekomst’, aldus minister Koenders die de Koning en de Koningin begeleidt bij hun staatsbezoek aan Canada.

‘Canada heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel voor Nederland betekend. 7600 Canadezen gaven hun leven voor onze vrijheid. Met dit studiebeurzenprogramma wil Nederland hen eren’, zei Koenders. De minister benadrukte dat de relatie tussen beide landen ver terug gaat. 'Niet alleen kreeg onze Koninklijke familie in Canada een veilig onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is in de jaren vijftig en zestig een groot aantal Nederlanders naar Canada verhuisd. Zo vonden veel agrariërs een nieuw thuis in Canada en vertrokken ook veel warbrides naar het land van hun geliefde. Er zijn 1 miljoen Canadezen met Nederlandse wortels op een bevolking van 34 miljoen.

Minister Bussemaker (Onderwijs) overhandigde de eerste zes beurzen aan Canadese studenten. ‘Het programma geeft jongeren de mogelijkheid te studeren aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Dit bevordert de uitwisseling van studenten tussen Nederland en Canada', aldus minister Bussemaker.

Koenders blijft graag nauw optrekken met Canada. ‘Nederland en Canada zijn het op veel gebieden met elkaar eens. We hechten beiden belang aan bescherming van mensenrechten, het bevorderen van de rechtsstaat en de handhaving van internationaal recht’, zei de minister. ‘Daarnaast werken we op militair gebied samen binnen de NAVO en is op economisch vlak CETA, het toekomstige vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada dat veel mogelijkheden biedt. Ik ben blij dat we met het studiebeurzenprogramma onze samenwerking kunnen uitbreiden en kunnen blijven investeren in de vaak zeer persoonlijke banden tussen Canada en Nederland.’

Het studiebeurzenprogramma wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, drieëntwintig onderwijsinstellingen en het Nederlandse bedrijfsleven.