Programma bezoek aan India van minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma

Minister-president Rutte brengt 5 en 6 juni 2015 een bezoek aan India. Hij wordt hierbij vergezeld door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Het bezoek van Dijksma aan India start op 4 juni. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter De Boer reist een delegatie van ruim 80 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen mee.

De bedrijvenmissie richt zich op de steden Delhi en Mumbai. Met bedrijfsbezoeken, bijeenkomsten met ondernemers en een afsluitend handelsdiner worden contacten tussen Nederlandse en Indiase bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. Tijdens de ontmoeting met minister-president Modi staat de verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en India centraal.

Nederland is de vierde handelspartner van India binnen de EU en behoort tot de top vijf van grootste investeerders in India. De wederzijdse handel is de afgelopen jaren toegenomen tot bijna 6 miljard euro. Er liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven grote kansen in India, vooral op het gebied van land- en tuinbouw, water, gezondheidszorg en sportinfrastructuur.

Programma Delhi

Staatssecretaris Dijksma begint haar bezoek 4 juni in Delhi met een bijeenkomst met de deelnemers aan de bedrijvenmissie en een ontmoeting met de Indiase minister van Landbouw Radha Mohan Singh. In de middag woont Dijksma een seminar bij over investeringen in de landbouw. Ze sluit de dag af met een handelsreceptie met het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven.

Het programma van minister-president Rutte start vrijdagochtend 5 juni in Delhi. Daar ontmoeten hij en staatssecretaris Dijksma tijdens een startbijeenkomst alle Nederlandse deelnemers aan de bedrijvenmissie en bezoeken zij een vestiging van de Nederlandse supermarktketen SPAR. Minister Ploumen heeft op dat moment een gesprek met vertegenwoordigers van ngo’s over hun rol en positie in India. Aan het begin van de middag staat voor minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma een ontmoeting gepland met minister-president Modi en leden van zijn kabinet. Aansluitend hebben de Nederlandse en Indiase delegatie een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van grote Nederlandse en Indiase bedrijven. Minister-president Modi is gastheer en de bijeenkomst wordt gemodereerd door VNO-NCW-voorzitter De Boer en zijn Indiase counterpart.

In de middag spreken minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma met Nederlandse en Indiase ondernemers over hun ervaringen met zaken doen in beide landen. Daarna rijden Rutte en Ploumen mee met een taxi van de Azad Foundation die een taxicentrale heeft opgezet voor en door vrouwen. Minister-president Rutte is aansluitend aanwezig bij de afsluiting van een zogenaamde Hackathon waar hij een prijs uitreikt aan het winnende team voor de ontwikkeling van een app die op de markt gebracht wordt als innovatieve oplossing voor de uitdagingen in de gezondheidszorg in India. Minister Ploumen geeft op dat moment de aftrap voor een dialoog over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Staatssecretaris Dijksma voert die middag een rondetafelgesprek over duurzame palmolie. Het bezoek aan Delhi wordt gezamenlijk afgesloten met een bijeenkomst met het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven. Hierbij worden diverse overeenkomsten en contracten getekend.

Programma Mumbai

Het programma in Mumbai start zaterdagochtend 6 juni voor minister-president Rutte en minister Ploumen met een ontbijtbijeenkomst met jonge Nederlandse ondernemers. De minister-president legt daarna een krans bij het herdenkingsteken in het Taj Mahal Palace Hotel ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslag die daar op 26 november 2008 plaatsvond. Ook heeft hij die ochtend een ontmoeting met de CEO’s van de Tata Group. Staatssecretaris Dijksma woont in de ochtend een seminar bij over internettechnologie in de landbouw en brengt een bezoek aan de Holland Food Week. Minister Ploumen opent op dat moment het seminar voor samenwerking tussen Nederlandse en Indiase MKB’ers en is aanwezig bij een bijeenkomst over Nederlands-Indiase samenwerking in innovatieve en creatieve oplossingen voor beide markten. Daarnaast bezoekt ze in de Holland Village een kunstproject met kinderen uit de sloppenwijken van Mumbai en bezoekt ze het atelier van de Nederlandse interieurontwerper Pepe Heykoop, dat werkgelegenheid biedt aan 70 Indiase vrouwen.

Aan het begin van de middag is de minister-president aanwezig bij de afsluiting van het seminar over samenwerking tussen Nederlandse en Indiase MKB-bedrijven en spreekt hij met een aantal CEO’s van grote Indiase bedrijven over investeren in Nederland. Daarna nemen minister-president Rutte en minister Ploumen deel aan het seminar ‘Dutch ideas for the Coastal Road’. Hier wordt in aanwezigheid van Chief Minister Fadnavis van de deelstaat Maharashtra, waar Mumbai onder valt, gesproken over de inzet van Nederlandse expertise bij de aanleg van een kustweg met metro aan de westkust van Mumbai.

Dijksma heeft deze middag een gesprek met de minister van Landbouw van de deelstaat Maharashtra, Eknathrao Khadse, en zij neemt deel aan een Dairy RoundTable, een bijeenkomst over samenwerking tussen Nederland en India op het gebied van de zuivelindustrie. Aan het einde van de middag verzorgt minister-president Rutte de afsluiting van deze bijeenkomst. Aansluitend bezoekt hij het Holland E-mobility House waar Indiase elektrische auto’s worden opgeladen met Nederlandse apparatuur en is hij aanwezig bij een hockeyevenement van oud-hockeyinternationals Floris Bovenlander en Carina Benninga. Minister Ploumen opent aan het eind van de middag het eerste Indiase Johan Cruyff Court. Staatsecretaris Dijksma spreekt die middag met ondernemers van tuinbouwbedrijven uit de regio. Ook ontmoet ze studenten van Van Hall Larenstein die deelnamen aan een uitwisselingsprogramma met de Baramati University en opent ze een seminar over het Indiase schoolmaaltijdenprogramma.

Aan het begin van de avond opent de minister-president in het Prince of Wales Museum een schilderijenexpositie van de kunstenares Lita Cabellut geïnspireerd op de Gouden Eeuw. Het bezoek van minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma aan India wordt afgesloten met een groot handelsdiner met het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven. Hierbij worden diverse overeenkomsten en contracten ondertekend voor verdere samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven.