Hoofdlijnen vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)


Het huidige BBV is al weer meer dan 10 jaar oud. Er zijn de afgelopen jaren diverse ontwikkelingen die vragen om vernieuwing van het BBV. Zo zijn de begroting en jaarstukken voor niet-specialisten te weinig toegankelijk. Het proces van sturing van de gemeente – met begroting en jaarstukken als centrale instrumenten darvoor – is te belangrijk om aan specialisten over te laten!

In 2014 heeft een door de VNG ingestelde adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de VNG, het ministerie van BZK en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies, onder leiding van Staf Depla, wethouder van Eindhoven, een rapport uitgebracht over de vernieuwing van het BBV. De adviezen hebben betrekking op een breed spectrum van onderwerpen met als rode draad het versterken van de horizontale sturing en verantwoording door de raad. De adviescommissie heeft zich in zijn adviezen primair gericht op gemeenten, gelet op het bijzondere belang dat gemeenten hebben bij de vernieuwing. Zij heeft aangegeven dat moet worden nagegaan, in hoeverre de adviezen ook van toepassing zijn op provincies. Dat proces loopt. Deze brochure richt zich op de consequenties van voorgenomen wijzigingen in het BBV voor gemeenten.

Voor de uitwerking van de adviezen is een stuurgroep ingesteld onder voorzitterschap van BZK. Deze stuurgroep heeft het rapport van de adviescommissie als uitgangspunt gehanteerd en voor de concretisering ervan 7 werkgroepen ingesteld. Deze werkgroepen zijn nagegaan welke inspanning invoering van de verschillende adviezen kost, welke wet en regelgeving hiervoor gewijzigd moet worden en wat daarbij voor de verschillende onderwerpen het geschikte tijdspad is. Op basis van de besluitvorming in de stuurgroep hierover worden de wijzigingen in het BBV vorm gegeven.

De brochure 'Hoofdlijnen vernieuwing BBV' geeft de voornemens tot verwerking van de adviezen en de consequenties voor het BBV van dit moment weer. Over de praktische uitwerking wordt u geïnformeerd door middel van de nieuwsbrieven van het ministerie van BZK en de circulaires van het gemeentefonds. De uitwerking van de adviezen over rechtmatigheid en de accountantscontrole wordt begin juli uitgebracht en kon daarom nog niet in deze brochure worden opgenomen. Naar verwachting zal in het najaar van 2015 een concept wijzigingsbesluit van het BBV ter consultatie worden aangeboden.