Wel werk, maar niet economisch zelfstandig

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht de situatie van mannelijke en vrouwelijke werknemers met een inkomen onder het bijstandsniveau en hun risico op armoede. Dat risico blijkt voor vrouwen beduidend hoger. Het CBS deed dit onderzoek in opdracht van de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Enkele resultaten van het onderzoek:

  • 13% van de mannelijke beroepsbevolking is niet economisch zelfstandig, tegenover 27% van de werkende vrouwen.
  • Bij de mannen gaat het vooral om studenten, flexwerkers en zelfstandigen zonder personeel in het hoger betaalde segment. Hun situatie is vaak tijdelijk: ze vinden na verloop van tijd een betere baan met een hoger inkomen. Of ze hebben een partner met een aanvullend inkomen.
  • Financieel kwetsbare mannen geven vaak aan meer uren te willen werken. Voor financieel kwetsbare vrouwen geldt dat (veel) minder.
  • Vrouwen werken vaker in deeltijd vanwege zorgtaken, in flexibele banen tegen een lager uurloon of als zelfstandige in het lager betaalde segment. Het meest financieel kwetsbaar zijn alleenstaande moeders. Maar ook vrouwen met een kleine deeltijdbaan lopen risico. Zij hebben vaak een partner met een laag inkomen, zodat het gezinsinkomen laag is. Vrouwen met een grotere deeltijdbaan hebben vaker een partner met een hoger inkomen. Hun risico is een (grote) terugval in inkomen bij scheiding.