Wetgevingsproces modernisering rechtspraak op koers

Met de indiening van de Invoeringswet voor het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) bij de Tweede Kamer is afgelopen week een belangrijke stap gezet om de rechtspraak toegankelijker te maken. Doel van het programma KEI is dat procedures sneller en eenvoudiger worden en dat de rechtspraak in Nederland aansluit bij de digitalisering van de samenleving.

KEI is een gezamenlijk programma van de Raad voor de rechtspraak en de Minister van Veiligheid en Justitie. De minister is verantwoordelijk voor de wetgeving en de Rechtspraak bouwt de benodigde digitale systemen. De nieuwe wetgeving leidt ertoe dat gerechtelijke procedures voortaan digitaal kunnen worden gestart en stukken digitaal kunnen worden ingediend en ingezien. Ook wordt het civiele recht vereenvoudigd door onder meer het mogelijk te maken om zowel een vordering als een verzoek tezamen in één procedure in te dienen, door vaste termijnen te stellen en door de rechter meer regiemogelijkheden te geven.

Met het wetgevingsproces wordt nu goede voortgang gemaakt. De Invoeringswet, die nu bij de Tweede Kamer is ingediend, regelt onder meer de aanpassing van de overige wetgeving aan de nieuwe terminologie van het procesrecht (zoals het vervangen van de term dagvaarding door procesinleiding of oproepingsbericht). Verder is op dinsdag 26 mei jl. het wetsvoorstel dat ziet op de vereenvoudiging en digitalisering van het burgerlijk procesrecht en het bestuursprocesrecht met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Dit wetsvoorstel zal nu bij de Eerste Kamer worden ingediend. Daarnaast behandelt de Tweede Kamer ook het wetsvoorstel dat de vereenvoudiging van het burgerlijk procesrecht en de digitalisering in hoger beroep en cassatie regelt. Voor dat wetsvoorstel is op 28 mei de nota naar aanleiding van het verslag ingediend. Daarmee is het wetsvoorstel naar verwachting gereed voor de plenaire behandeling door de Tweede Kamer.