Toespraak van minister-president Rutte bij opening expositie 'De Zwarte Tulp' in Mumbai

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de opening van de expositie ‘De Zwarte Tulp’ van Lita Cabellut op 6 juni 2015 in Mumbai.

Dames en heren,

Welkom in het imposante dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum. Ik ben vereerd dat ik hier vandaag de expositie mag openen van mijn stadsgenoot, Lita Cabellut. Haar expositie met indringende portretten uit de Gouden Eeuw heet ‘de zwarte tulp’ en dat verdient enige uitleg. U kent de tulp waarschijnlijk wel als één van de nationale symbolen van Nederland. De bloem kwam begin 16de eeuw vanuit Turkije naar Nederland en dat was het begin van wat we wel de tulpenmanie noemen. Tijdens de jaren dertig van de 17de eeuw was een zak tulpenbollen zelfs evenveel waard als een rijtje Amsterdamse grachtenpanden.

Maar de Zwarte Tulp? Die bestaat niet. Al sinds de Gouden Eeuw doen kwekers hun best om deze bloem te kweken. De Queen of Night en Black Parrot komen in de buurt, maar een echt pikzwart exemplaar heeft het daglicht nog niet gezien.

Lita Cabellut liet zich inspireren door deze Zwarte Tulp, omdat die voor haar symbool staat voor het ondernemerschap van Nederlanders. Ik citeer: ‘met zulk een vastberadenheid wisten zij iets vergankelijks, kwetsbaars en onvoorstelbaars als de tulp tot waarde te maken. Het geloof in de mogelijkheid van de zwarte tulp is nu ook nog een teken van de bereidheid en het ondernemerschap om nieuwe werelden te verkennen.’

En iets van dat ondernemerschap brengt ons hier vandaag, in een nieuwe wereld, die tegelijkertijd ook zo bekend is. Want de band tussen Nederland en India is eeuwenoud. Al sinds de Gouden Eeuw laten wij ons inspireren door de Indiase geuren en kleuren.

En juist daarom is deze tentoonstelling hier in India, in Mumbai zo op zijn plaats. Het is een van de vele voorbeelden van culturele uitwisseling tussen onze landen.

Een ander trefwoord uit de Gouden Eeuw is vakmanschap. De Nederlandse portretkunst uit die tijd, met wereldberoemde vertegenwoordigers als Rembrandt en Frans Hals, staat nog altijd op eenzame hoogte. Dat vakmanschap en het ondernemerschap brengt Lita Cabellut hier vandaag samen met haar prachtige meer dan levensgrote portretten – een moderne vertaling van de Gouden Eeuw.

Lita Cabellut, bedankt dat je de Gouden Eeuw helemaal tot in Mumbai hebt gebracht. Laten we jouw advies om altijd de mogelijkheid van de zwarte tulp voor ogen te zien, ter harte nemen. Dank u wel.