Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW 2016-2020)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) wil de positie van vrouwen en meisjes in de wereld verbeteren. Dat doet BZ met het programma Funding Leadership and Opportunities for Women (FLOW).

De laatste decennia is er wereldwijd sprake van enige vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten en gelijke behandeling. Veel landen hebben discriminerende wetgeving vervangen en geweld tegen vrouwen gecriminaliseerd. Ook is er geïnvesteerd in gezondheid en onderwijs en is er in sommige landen sprake van toegenomen economische participatie. Over het algemeen is het tempo van de veranderingen echter langzaam.

In enkele landen en op bepaalde gebieden is sprake van stagnatie en zelfs terugval. Hoewel de regionale en contextuele verschillen groot zijn, zijn experts het er over eens dat transitie naar gendergelijkheid nog nergens in de wereld vanzelfsprekend is, en evenmin onomkeerbaar.

Nu subsidie FLOW aanvragen

FLOW financiert programma’s in lage- en lage-middeninkomenslanden. Hiervoor is €93 miljoen beschikbaar voor de periode tussen 2016 en 2020. De projecten richten zich op:

  • Tegengaan van geweld tegen vrouwen;
  • Participatie van vrouwen in politiek en bestuur; en
  • Economische participatie en zelfredzaamheid van vrouwen

De deadline voor FLOW subsidie aanvragen was 31 augustus 2015. Meer informatie over FLOW vindt u ook via onze Twitter accounts @community_flow en @nlwomensrights. Specifieke vragen over FLOW kunt u ook per email richten aan: DSO-FLOW-tender@minbuza.nl.

Geselecteerde organisaties FLOW 2016 – 2020

De volgende 9 programma’s ontvangen subsidie vanuit FLOW 2016-2020:

  • Women for Women International (WfWI)
    In het programma: “Engaging women as agents of change against gender-based violence and poverty”, wil Women for Women International werken aan economische participatie en zelfredzaamheid gecombineerd met het elimineren van geweld tegen vrouwen in Afghanistan, DRC en Nigeria.
  • SNV
    SVN’s programma: “Enhancing Opportunities for Women’s Enterprises” (EOWE), richt zich op het versterken van ‘Women’s economic empowerment’ (WEE) door middel van het implementeren van gender sensitief beleid en het wegnemen van sociaaleconomische hindernissen in Vietnam en Kenya.
  • Consortium IBIS, and Impunity Watch
    Het programma van consortium Ibis richt zich op 3 (post)conflict gebieden: Guatemala, Liberia en Burundi. Het doel van het programma is het voorkomen van geweld tegen vrouwen, het faciliteren van maatschappelijke veranderingen en het mobiliseren, beïnvloeden en het versterken van de capaciteiten van mogelijke “change agents”.
  • International Women’s Development Agency (IWDA)
    Het programma: “Women’s Action for Voice and Empowerment (WAVE)”, richt zich op transformatieve en duurzame verandering op het gebied van gendergelijkheid door samen te werken met de strategische en feministische bewegingen in Myanmar, Thailand, Cambodja, Papua Nieuw-Guinea, de Solomon Eilanden en Oost-Timor. De programmafocus is op de participatie van vrouwen in politiek en bestuur en het verminderen van geweld tegen vrouwen.
  • Action Aid
    Het programma van Action Aid is gebaseerd op de visie dat economische participatie en zelfredzaamheid van vrouwen gerealiseerd kan worden als er voldoende kansen zijn om over de relevante middelen te beschikken. Daaraan gelinkt is de controle van vrouwen om over haar eigen tijd en inkomen te beslissen. Action Aid zal gaan werken in Ghana, Rwanda, Pakistan en Bangladesh.
  • Consortium Rutgers, Promundo and Sonke Gender Justice
    Het programma “Prevention and Partnering with men to end GBV” focust zich op het bewerkstelligen van een gender gelijkwaardige samenleving zonder gender-based violence. Rutgers gaat in Uganda, Indonesie, Pakistan, Rwanda, Lebanon, Egypte, Palestijnse gebieden en Marokko werken.
  • Consortium Simavi, Solidaridad and Healthy Entrepreneurs Foundation
    Het programma “Going for Gold” richt zich op economische participatie en veilige en solide werkomstandigheden voor vrouwen die werkzaam zijn in de goudmijnen van Tanzania en Ghana.
  • Hivos
    Het programma “Women Empowered for Leadership Programme” richt zich op het vergroten van de participatie van vrouwen in sub-nationale politieke niveaus, besluitvorming en maatschappelijke organisaties zoals de vakbonden en beroepsverenigingen in Iran, Jordanie, Libanon, Malawi, Zambia en Zimbabwe.
  • Panos Institute West Africa (PIWA)
    PIWA’s programma “Women Occupy the Media” richt zich op het creëren van synergiën tussen professionele & ‘citizen media’ en tussen de maatschappelijke organisaties, deze synergieen zullen bijdragen aan het actief promoten van participatie van vrouwen in besluitvormingsprocessen en zullen bestaande machtsverhoudingen doorbreken en bijdragen aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen. PIWA gaat werken in Senegal, Mali, Nigeria en Ivoorkust.