Internationale top: met nieuwe samenwerking minder voedselverlies

Er wordt een groep gevormd van bedrijven en overheden die het voortouw nemen in het tegengaan van voedselverspilling. Nieuwe financieringsvormen moeten innovatie versnellen. En er komt een betere en universele manier van dataverzameling en monitoring. Dit zijn enkele resultaten van de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE, Global action to stop food waste and food losses, dat de afgelopen 4 dagen in het World Forum in Den Haag werd gehouden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma, en voorzitter van de conferentie: ‘In september beslissen in New York overheden wereldwijd of zij zich verbinden aan de ambitie voedselverspilling met 50% terug te dringen in 2030. Het ziet er goed uit, want alle partijen waren enorm gedreven om oplossingen te vinden en samenwerkingen aan te gaan. De aanwezige landen hebben afgesproken deze koers vast te houden en het onderwerp op de internationale agenda houden. Dat is ook nodig, want er zijn nog ruim 800 miljoen mensen met honger, terwijl een derde van ons voedsel niet wordt opgegeten.’

Om het tij te keren hebben overheden, wetenschappers en bedrijven wereldwijd de handen ineen geslagen. Deelnemers uit 60 landen waren op de conferentie om voedselverlies en -verspilling een halt toe te roepen. Onder de deelnemers zijn overheden (waaronder 16 ministers), bedrijven (waaronder Nestle, DSM, Ahold), wetenschappers en maatschappelijke organisaties.

Meer dan 805 miljoen mensen lijden dagelijks aan honger. Wereldwijd lijden twee miljard mensen aan ‘verborgen honger’ (tekort aan voedzame stoffen). Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking tot 9 miljard mensen in 2050. Naar verwachting is 60% meer voedsel nodig.

De conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse regering, in samenwerking met de regering van Vietnam, de Food and Argiculture Organisation van de Verenigde Naties (FAO), de United Nations Enviroment Programme (UNEP) en de African Union Commission (AUC).